Prevlaka 1

На Михољској Превлаци одржана свечана академија поводом четврт вијека Сабора Светог архангела Гаврила

Име: 27.07. 2018 AKADEMIJA Prevlaka; Опис: "27.07. 2018_AKADEMIJA_Prevlaka". Тип: audio/mpeg

Светом архијерејском литургијом, освећењем манастирске ризнице и богатим културно умјетничким програмом на Михољској Превлаци у четвртак 26. јула 2018. је обиљежен Сабор православне омладине.

Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско приморски Амфилохије уз саслужење преосвећене господе епископа пакрачко-славонског Јована и диоклијског Методија и бокоторског свештенства.

Сабору је присуствао велики број вјерника међу којима су били српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, предсједници будванске и которске скупштине Ђорђије Вујовић и Драгица Перовић, конзул Србије Зоран Дојчиновић.

Отварајући Сабор православне омладине, предсједник Братства православне омладине Црне Горе свештеник Миајло Бацковић је подсјетио на почетке овог црквеног удружења младих прије двије и по деценије.

Млади људи су имали велику жељу да буду дио Цркве и помогну у обнови храмова и манастира. У нашој повељи о оснивању митрополит је тада пророчки написао ‘оснива се Братство православне омладине Светог Архангела Михаила на Превлаци као обновитељ манастирског општежића’ када на овом светом мјесту није постојао манастирски живот“, рекао је о. Мијајло.

Предсједник Извршног одбора Матице српске-Друштва чланова у Црној Гори, проф. др Владимир Божовић је у надахнутом обраћању о проблемима младих у овом времену нагласио да се сада „човјечанство своди на духовно анестезирану, пихтијасту биолошку масу која живи искључиво на нивоу физиолошке размјене материје и енергије.“

Сабору на Михољској Превлаци обратио се и српско-амерички публициста и историчар др Срђа Трифковић. Он је истакао да тренутно свједочим о крају униполарног свијета и САД као свјетске суперсиле која је свијету хтјела да наметне не само физичку, већи и културну контролу, те да америчка „дубока држава“ покушава да дискредитује изборну вољу обичних Американаца.

Пуковник Ненад Кузмановић из Ветерана 63 падобранске бригаде на Сабору је уручио високо војно одликовање руских Ваздушно десантних снага – „орден Маргелова“, епископу Јовану који је страствени падобранац. Примивши орден сабранима се обратио и преосвећени Епископ Јован (Ћулибрк).

Затварајући овогодишње сабрање свештеник Мијајло Бацковић предсједник Братсва православне омладине Црне Горе се захвалио свима сабранима и позвао преосвећеног Владику Методија да благослови све окупљене.

У богатом културно забавном програму наступили су сопран Маријана Шовран, виолиниста Милан Трипковић, пјесник Мирјана Живковић, гуслар Раде Радовић и Асим Сарван. Посебне аплаузе публике измамила је млада Сара Раичевић из Подгорице са упечатљивим извођењем духовне пјесме „Два анђела шеташе“.

После академије уприличена је трпеза љубави поводом славе на којој је све присутне, у име свештенства, поздравио протојереј Петар Петровић парох тиватски.

Програм академије је водила др Јелена Пајовић.

Првог дана Сабора православне омладине на Михољској Превлаци одржана је трибина на којој су о наталитету говорили Миљан Ћеранић, директор ПСД „Света Србија“, др Вања Милошевић, гинеколог акушер и Весна Даниловић, судија Управног суда у Београду.