Crkva Svetih Kirika I Julite Spomen Hram Veličkih Novomučenika

На празник Светих Кирика и Јулите у Велици ће бити прослављени Велички и Горњеполимски новомученици

Име: 26.07.2019 razgovor sa miodragom brkovicem klub velika; Опис: "26.07.2019_ razgovor sa miodragom brkovicem_ klub velika". Тип: audio/mpeg

На празник Светих Кирика и Јулите, у недјељу 28. јула 2019, на 75. годишњицу од геноцида у Велици, литургијским сабрањем биће прослављени Велички и Горњеполимски новомученици и храмовна слава ове светиње.

Sveti Mucenici VelickiСвету Архијерејску Литургију, у цркви Светих Кирика и Јулите, која је подигнута у спомен на више од 500 дјеце, жена и стараца Велике и околине, које су 28. јула 1944. на најмонструознији начин убили припадници фашистичке „Принц Еуген“ дивизије и „Скендербег“ дивизије, потпомогнуте балистичко-вулнетарским слугама из Космета, Бихора, Плава и Гусиња, служиће у 9 часова, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са више Архијереја наше Свете Цркве и уз саслужење бројног свештенства и свештеномонаштва.

Завичајно удружење „Клуб Велика“, организује, дан раније, у суботу 27. јула, у 19 сати, изложбу под називом „Геноцид у Велици очима нациста“, на којој ће бити изложено преко 50 фотографија, докумената, извјештаја и записника, који су резултат петогодишњег рада Тима за истраживање геноцида у Велици, који је формирао „Клуб Велика“.

О обиљежавању 75. годишњице од невиног страдања жртава  великомученичке Велике, Ржанице и Горњег Полимља,  које од 2017. године славимо као Свете, и активностима Завичајног удружења „Клуб Велика“, чућете више од Миодрага Брковића, потпредсједника Удружења. Са њим је разговарала Сенка Чоловић Шумић.