Mitropolit

Najava: Danas sahrana Mitropolita Amfilohija. Zaupokojenu Liturgiju i opijelo služiće Patrijarh srpski Irinej

Zemni ostaci blažanopočivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija biće sahranjen danas u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Svetu zaupokojenu liturgiju sa početkom u 9 časova služiće Njegova svetost Patrijarh srpski Irinej uz sasluženje više episkopa naše i drugih Pomjesnih Crkava.

U nastavku Svete liturgije biće služeno opijelo, nakon čega će tijelo blaženopočivšeg Mitropolita biti položeno u grobnicu u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja, koju je Vladika za života sebi pripremio.

U toku Svete liturgije besjediće Njegovo preosveštenstvo Episkop bački Irinej, a nakon opijela Njegova svetost Patrijarh srpski Irinej, akademik Matija Bećković, Mandatar Zdravko Krivokapić, Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, kao i Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Mitropolit Amfilohije je usnuo u Gospodu u petak 30. novembra u KBC Podgorica, nakon čega su njegovi zemni ostaci prenijeti u Cetinjski manastir, gdje je hiljade vjernika došlo da da posljednji cjeliv i uzme blagoslov od svog Arhijereja. Na dan svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca služena je Sveta arhijerejska liturgija u Cetinjskom manastiru, nakon koje je blaženopočivši Mitropolit svečano ispraćen sa Cetinja, a desetine hiljada vjernog naroda ga je na koljenima dočekalo u Podgorici.

U Hramu Hristovog Vaskrsenja služen je pomen i večernja služba kraj kivota blaženopočivšeg Arhijereja, a rijeke naroda su u neprekidnom mimohodu prolazile cijelu noć, opraštajući se od svog Mitropolita.