Dani Svetog Jovana vladimira 2021

Najava: Dani Svetog Jovana Vladimira u Baru

U nedelju 30. 5. 2021. je služena Sveta liturgija u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru. Starješina hrama i namjesnik barski, prota Slobodan Zeković, pozdravio je vjerni narod i izrazio radost povodom novoizabranog Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

“U ove pashalne dane smo imali jednu veliku radost, Sveti arhijerejski Sabor SPC je jednoglasno za novog Mitropolita crnogorsko-primorskog Vladiku Joanikija”, rekao je otac Slobodan i naglasio da je Vladika Joanikije čovjek snažne vjere i velike ljubavi prema Bogu i prema narodu svome. “Siguran sam da će krijepljen molitvama Svetoga Petra i svih svetih iz roda našega pokazati se dostojan ove velike i svete službe koja mu je povjerena”, rekao je.

Otac Slobodan je takođe uputio prisutne u ovogodišnje obilježavanje praznika Svetog Jovana Vladimira, pokrovitelja ovog grada i slave hrama. On je podsjetio kako se prethodnih godina obilježavalo više dana, manifestacijom “Dani Svetog Jovana Vladimira”, koja je trajala nekoliko dana i bila bogata duhovnim i kulturnim sadržajima.

“Prošle godine, znamo kakvi su bili uslovi i da smo taj praznik morali skromnije da proslavimo”, podsjetio je i naglasio da će tako biti i ove godine. “U želji da se ispoštuju epidemiološke mjere, nećemo ni ove godine imati taj kulturno umjetnički sadržaj, ali ćemo imati ono najvažnije, bogoslužbeni dio i proslavu dana koji su pred nama a imaju svoju krunu u prazniku Svetog Jovana Vladimira”, rekao je.

Najavio je da će u utorak, 1. juna 2021. godine Sveta liturgija biti služena od 8 časova na ostacima hrama iz VI vijeka na Topolici, a narednog dana, 2. juna od 9 časova, na ostacima manastira Prečista Krajinska u Ostrosu, gdje je, po predanju, Sveti Jovan Vladimir bio sahranjen.

Na praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene, 3. juna 2021. godine, Sveta liturgija će biti služena na ostacima manastira Presvete Bogorodice na Ratcu sa početkom u 8 časova. U petak, 4. juna 2021. godine, na praznik Svetog Jovana Vladimira u Sabornom hramu u Baru koji je posvećen ovom svetom ugodniku Božijem, Sveta liturgija počeće u 9 časova.

“Nadamo se da će sa nama biti i novoizabrani Mitropolit, da svi zajedno proslavimo našeg pokrovitelja i zaštitnika Svetog Jovana Vladimira”, rekao je otac Slobodan.