Plakat Sabor 2018

Najava: Pravoslavni dječji sabor u subotu na Cetinju

Devetnaesti Pravoslavni dječji sabor Crne Gore, koji se svake godine organizuje pred početak školske godine, biće održan u subotu, 1. septembra na Cetinju.

Sabor će početi Svetom arhijerejskom liturgijom u Cetinjskom manastiru u 8 časova, a završiće sa Večernjim bogosluženjem u 18 časova. Zvanično otvaranje Dječjeg sabora predviđeno je za 11 časova ispred Cetinjskog manastira.

Ovogodišnji Sabor, po blagoslovu Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, tematski će biti posvećen velikim jubilejima Crkve: Ujedinjenje i vaspostavljanje Pećke patrijaršije, 680 godina manastira Stanjevići, sto godina od obnove Moskovske patrijaršije i sto godina stradanja carske porodice Romanovih i 330 godina od stradanja Momišićkih mučenika.

Pod sloganom „Kako je divno i krasno kad braća žive zajedno“ polaznici škola vjeronauke iz svih krajeva Crne Gore pokazaće svoje umjeće iz vjeronauke, crtanja, recitovanja, horskog i solo pjevanja…

Organizator ove tradicionalne manifestacija je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Iz Katihetskog odbora Mitropolije ističu da je Dječiji sabor jedan od najvećih i najbitnijih saborskih svečanosti u Mitropoliji i da je ove godine najavljeno učešće 1700 djece, što je do sada najveći broj učesnika.

Po riječima protojereja Dragoslava Rakića, sekretara Katihetskog odbora, posebna aktivnost ove godine su tzv. „podvorja“ svih pomjesnih crkava:

„U skladu sa tim određeni broj škola vjeronauke pripremiće istorijat sa fotografijama i drugim materijalom svih pomjesnih crkava, koji će biti postavljeni na posebno pripremljenim panoima ispred manastira. Učenici vjeronauke prezentovaće istorijat patrijaršije koju predstavljaju, dok će ostali učesnici i posjetioci obilaziti i kroz igru učiti. Sve informacije dobijene pri panoima poslužiće za učešće u zajedničkom kvizu, u kojem će biti i pitanja iz vjeronauke, istorije, kao i pitanja vezana za jubileje u čijem znaku se održava ovogodišnji Sabor.“

Otac Dragoslav ističe da ovaj Sabor donosi i novine u organizaciji i bogatstvu multimedijalnih sadržaja tako da će na velikom led panelu biti prikazan film o momišićkim đacima-mučenicima i prenošen kviz.

„Sabor će uživo prenositi i Radio Svetigora. U posebnom, za ovu priliku pripremljenom studiju na otvorenom, učesnici, vjeroučitelji, organizatori, ali i svi drugi u direktnom prenosu sa lica mjesta moći će da prenesu svoje utiske o Saboru, atmosferi i raspoloženju toga dana“, kazao je protojerej Dragoslav Rakić i pozvao sve da dođu i učestvuju u radosti ovoga sabranja.

Vesna Dević