Film Najava

Najava: „Tihi kutak Hristov“ u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

U kripti Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u petak , 14. decembra, održaće se projekcija dokumentarno-igranog filma „Tihi kutak Hristov“ sa početkom u 19 časova.

Film „Tihi kutak Hristov“ je snimljen po blagoslovu Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija u produkciji manastira Ostrog. Izvršni producent i distributer je Delius film, a scenario i režiju potpisuje Radisav Jevrić. Ovo igrano-dokumentarno ostvarenje je o Svetom Mardariju Libertvilskom, prvom srpskom episkopu na tlu Amerike i njegovom putu iz rodnih Kornata nadomak Podgorice, odakle je krenuo još kao dječak, do dalekog Libertvila. Film je snimljen povodom predstavljanja njegovih svetih moštiju nakon 82 godine od njegovog upokojenja.

Svjetska premijera filma bila je 16. jula 2017. u Libertvilu (Čikago) na svečanoj kanonizaciji. Film je prikazan na Pravoslavnom festivalu u Krasnodaru i Sretenjskom pravoslavnom festivalu u Podmoskovlju na kome je nagrađen.

U glavnim ulogama su Radivoje Raša Bukvić (vladika Mardarije); Nebojša Glogovac (otac Žika); Kristina Stevović (majka Ivona); Lazar Šćekić; Vuk Bundalo; Sloboda Mićalović; i Simo Trebješanin. Direktor fotografije je Miodrag Miša Jelić. Muzika za film uradili su Matea Prljević i Eleni Karaindrou.