Xxi Pravoslavni dječiji sabor Crne Gore

Najava: XXI Pravoslavni dječiji sabor Crne Gore održaće se pod sloganom „Blago meni“

Ime: Najava za djeciji sabor; Opis: "Najava za djeciji sabor". Tip: audio/mpeg

Najveća dječija manifestacija Mitropolije crnogorsko-primorske „Pravoslavni dječiji sabor Crne Gore“, održaće se u nedjelju, 25. septembra 2022. godine, u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru. Nakon dvije godine pauze, zbog epidemije korona virusa, Dječiji sabor će se ove godine održati po dvadeset prvi put. Saboru će prisustvovati djeca iz svih gradova Crne Gore, a za sada je najavljeno učešće više od 1400 djece.

Dvadeset prvi Dječiji sabor organizuje se pod sloganom „Blago meni“ i biće posvećen uspomeni na blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija sa čijim blagoslovom je počelo i održavanje ovih sabranja. U tom smislu i podnaslov ovog sabranja glasi „Djeca Crne Gore svom Mitropolitu Amfilohiju“. Mitropolitova uloga na polju prosvetnog i katihetskog rada u Crnoj Gori je nemjerljiva, naročito imajući u vidu da je blaženopočivši Vladika inicirao obnovu vjerske nastave pri parohijama u Crnoj Gori, obnavljanje Cetinjske bogoslovije, kao i mnoge druge aktivnosti i programe koji su namijenjeni djeci i mladima.

Ovogodišnji dječiji Sabor kao i prethodnih godina počeće Svetom arhijerejskom liturgijom, koju će služiti Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije. Predviđeno je da služba Božija počne u 8 časova, a na liturgijskom sabranju odgovaraće hor Svete mati Angeline iz Nikšića pod dirigentskom upravom profesorke Ane Bojić.

Nakon Svete liturgije i doručka za djecu uslijediće svečano otvaranje Sabora, koje će blagosloviti Mitropolit Joanikije. Nakon Mitropolitovog pozdravnog slova, održaće se i specijalan program „Zlatno drvo Mitropolita Amfilohija“ u kome će djeca kroz složeni igrokaz i multimedijalnu predstavu ilustrovati najvažnije aspekte iz djelovanja Mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori. Igrokaz je sa učenicima iz Bara pripremila vjeroučiteljica Slavica Orlandić sa saradnicima. U toku programa pjevaće i dječiji hor, kao i specijalna gošća mlada Pavlina Radovanović iz Orahovca. Ova talentovana djevojčica je nastupala širom regiona, a naročito su zapaženi njeni nastupi koje je imala u Moskvi prilikom proslave Dana pobjede tekuće godine.

Svečano otvaranje XXI Pravoslavnog dječijeg sabora Crne Gore će se završiti zajedničkom fotografijom svih učesnika sa Mitropolitom Joanikijem, a nakon toga, od 13 časova, uslijediće čitav niz radionica, tamičenja i aktivnosti u kojima će učestvovati sva prisutna djeca, naravno svako prema svojim afinitetima. Za one sa naglašenom umjetničkom crtom biće upriličene likovna, vajarska, pjesnička, muzička, kao i foto i dizajnerska radionica u okviru kojih će se djeca nadmetati u slikanju, oblikovanju i osmišljavanju različitih motiva, a naročito onih koji su vezani za djelo blaženopočivšeg Vladike. Sportska nadmetanja podrazumijevaju takmičenje djece u fudbalu i košarci za dvije uzrasne kategorije, takmičenje u stonom tenisu i šahu, kao i djeci omiljene „igre bez granica“. Pored toga djeca će moći da uzmu učešća u radionici narodnih igara i pjesama, radionici hitne pomoći i vještina preživljavanja u prirodi i na moru.

Poseban sadržaj za djecu i sve goste Sabora tokom cijelog dana biće i izložba „Put Mitropolita Amfilohija” – smještena na pet punktova unutar gumna Hrama Svetog Jovana Vladimira. Posjetioci izložbe će moći da vide postavku koja je realizovana veoma kreativno uz pomoć dosta rekvizita i primjenom savremenih tehnologija. Cilj autora bio je prikazati Mitropolitov život, ličnosti i događaje koje su obilježile određeni period u njegovom životu. Za održavanje ove izložbe najzaslužniji su vjeroučitelji o. Slobodan Lukić iz Budve, Irena Papić iz Herceg Novog, Nadica  Radović, Zorka Pejović i Vidosava Živković iz Podgorice.

Sve ove aktivnosti održavaće se simultano od 13 do 15 časova, a nakon završetka radionica i ručka za sve učesnike, djeca će se ponovo sabrati na platou Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira. Tada će početi djeci omiljeni dio sabranja  – kviz znanja iz vjeronauke u kom će se takmičiti najdarovitiji đaci, uz gromoglasnu podršku svojih drugara. Kviz znanja osmislili su vjeroučitelji Tijana Lekić i Jovica Vukasović.

Na samom kraju manifestacije, oko 17 časova, biće uručene nagrade i priznanja za pobjednike u svim kategorijama, a biće dodijeljeno i tradicionalno priznanje „Vjeroučitelj godine“. Takođe, ovom prilikom organizatori će se zahvaliti posebnim blagodarnicama svima koji su pomogli održavanje ove blagoslovene manifestacije.

Iz Katihetskog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske pozivaju svu djecu dobre volje da se uključe i dođu na XXI Dječiji sabor Crne Gore, da se upoznaju sa radom u školama vjeronauke i da se pridruže pravoslavnoj vjerskoj nastavi u svom mjestu.