Добро дошли на Дјечији сабор

Након двије године паузе: Добро дошли на Дјечији сабор!

Након двије године паузе због епидемије корона вируса, у недјељу, 25. септембра 2022. године, у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару одржаће се XXI Православни дјечији сабор Црне Горе под слоганом „Благо мени“ и биће посвећен успомени на блаженопочившег Митрополита Амфилохија са чијим благословом је почело његово одржавање.

У оквиру програма, уз подршку више од 1400 дјеце из свих градова Црне Горе, на Дјечијем сабору као специјална гошћа наступиће млада умјетница Павлина Радовановић из Ораховца.

Поред многобројних наступа широм региона, ова талентована дјевојчица из Ораховца пјевала је 9. маја 2022. године у Москви поводом обиљежавања Дана побједе над фашизмом у Другом свјетском рату. Недавно (18. августа) учествовала је и на добротворном концерту на Канли кули у Херцег Новом, којим је започео пројекат обнове Цркве Светог Ђорђа на Топлој, а који се одржавао у оквиру 9. Трга од ћирилице.

Павлина Радовановић воли да пјева, а у слободно вријеме да игра фудбал са својим другарима. Похађа музичку школу у Грачаници, која је удаљена 60 километара од Ораховца, свира клавир, који је добила захваљујући прилозима фондова „Осмех на дар“ и манастира Високи Дечани, као и уз помоћ Виктора из Лондона и Дражена из Хјустона. У захвалници, коју им је послала, написала је: “Када је будем зрела дјевојка, када будем била свој човјек, ја ћу помоћи свима на овом свијету, а првенствено манастиру Високи Дечани, као што су они мени помогли.”

Павлина Радовановић је дванестогодишња дјевојчица која поред анђелског гласа свједочи како је живјети и одрастати у Ораховцу, на КиМ.

„Косово и Метохија и мој Ораховац је љубав која се не може описати ријечима. Моја највећа жеља је да се сви Срби врате на КиМ и да живимо као некад. Живим у Ораховцу, имам још двије сестре и брата и ми смо срећни, јер нисмо напустили свој град. Наша слободна територија је око 300-400 метара, и ако ме питате како се живи, ја ћу вам рећи и лијепо и тешко. Лијепо, јер живим са својим народом и веома смо сложни и управо нас то држи у Ораховцу. Тешко, јер у комшилуку су нам Албанци и они нама не сметају, али нас провоцирају. Знате, једино мјесто гдје смо се играли било је игралиште. Ту смо се ми, српска дјеца, окупљали и то су нам одузели. Сада се играмо у црквеном дворишту, јер је ту најсигурније”, казала је Павлина у интервју са РТВ Грачаница.

Добро дошли на Дјечији сабор – Бар, 25. 09. 2022. Љета Гоподњег!