Dobro došli na Dječiji sabor

Nakon dvije godine pauze: Dobro došli na Dječiji sabor!

Nakon dvije godine pauze zbog epidemije korona virusa, u nedjelju, 25. septembra 2022. godine, u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru održaće se XXI Pravoslavni dječiji sabor Crne Gore pod sloganom „Blago meni“ i biće posvećen uspomeni na blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija sa čijim blagoslovom je počelo njegovo održavanje.

U okviru programa, uz podršku više od 1400 djece iz svih gradova Crne Gore, na Dječijem saboru kao specijalna gošća nastupiće mlada umjetnica Pavlina Radovanović iz Orahovca.

Pored mnogobrojnih nastupa širom regiona, ova talentovana djevojčica iz Orahovca pjevala je 9. maja 2022. godine u Moskvi povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Nedavno (18. avgusta) učestvovala je i na dobrotvornom koncertu na Kanli kuli u Herceg Novom, kojim je započeo projekat obnove Crkve Svetog Đorđa na Toploj, a koji se održavao u okviru 9. Trga od ćirilice.

Pavlina Radovanović voli da pjeva, a u slobodno vrijeme da igra fudbal sa svojim drugarima. Pohađa muzičku školu u Gračanici, koja je udaljena 60 kilometara od Orahovca, svira klavir, koji je dobila zahvaljujući prilozima fondova „Osmeh na dar“ i manastira Visoki Dečani, kao i uz pomoć Viktora iz Londona i Dražena iz Hjustona. U zahvalnici, koju im je poslala, napisala je: “Kada je budem zrela djevojka, kada budem bila svoj čovjek, ja ću pomoći svima na ovom svijetu, a prvenstveno manastiru Visoki Dečani, kao što su oni meni pomogli.”

Pavlina Radovanović je dvanestogodišnja djevojčica koja pored anđelskog glasa svjedoči kako je živjeti i odrastati u Orahovcu, na KiM.

„Kosovo i Metohija i moj Orahovac je ljubav koja se ne može opisati riječima. Moja najveća želja je da se svi Srbi vrate na KiM i da živimo kao nekad. Živim u Orahovcu, imam još dvije sestre i brata i mi smo srećni, jer nismo napustili svoj grad. Naša slobodna teritorija je oko 300-400 metara, i ako me pitate kako se živi, ja ću vam reći i lijepo i teško. Lijepo, jer živim sa svojim narodom i veoma smo složni i upravo nas to drži u Orahovcu. Teško, jer u komšiluku su nam Albanci i oni nama ne smetaju, ali nas provociraju. Znate, jedino mjesto gdje smo se igrali bilo je igralište. Tu smo se mi, srpska djeca, okupljali i to su nam oduzeli. Sada se igramo u crkvenom dvorištu, jer je tu najsigurnije”, kazala je Pavlina u intervju sa RTV Gračanica.

Dobro došli na Dječiji sabor – Bar, 25. 09. 2022. Ljeta Gopodnjeg!