Narecenje

Narečenje arhimandrita Metodija (Ostojića) za Episkopa dioklijskoga, vikara Mitropolita crnogorsko-primorskog

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej večeras je u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici obavio čin svečanog narečenja arhimandrita Metodija (Ostojića) za Episkopa dioklijskog.

Molitveno su učestvovali Mitropoliti crnogorsko-primorski g. Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije i gospoda Episkopi: budimski Lukijan, britansko-skandinavski Dositej, šumadijski Jovan, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, pakračko-slavonski Jovan, bihaćko-petrovački Sergije, moravički Antonije, remezijanski Stefan, mohački Isihije, umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije, kao i Arhimandrit Dimitrije, izabrani Episkop zahumsko-hercegovački i primorski.

Arhimandrit Metodije je pred Patrijarhom, Episkopima, mnogobrojnim sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom prihvatio volju i odluku Svetog arhijerejskog sabora, koji ga je na ovogodišnjem redovnom zasjeedanju, izabrao za Episkopa dioklijskog.

„Budući da je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve rasudio da sam dostojan takve službe, blagodarim, primam i ne protivuriječim“, kazao je novonarečeni Episkop dioklijski, koji je potom služio večernju službu.

Na redovnom proljećnom zasjedanju održanom u Pećkoj Patrijaršiji i u Beogradu od 29. aprila do 10. maja 2018. godine, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je arhimandrita Metodija, igumana Cetinjskog manastira, za vikara Mitropolita crnogorsko-primorskogg, sa titulom Episkop dioklijski.

Hirotoniju novonarečenog Episkopa dioklijskog Metodija Njegova Svetost Patrijarh Irinej će obaviti sjutra,  u toku Patrijaraške liturgije u podgoričkom Sabornom hramu.