Грачаница

Небојша Јевтић уредник Галерије Дома културе Грачаница најавио обиљежавање седамнаесте годишњице Погрома на Косову и Метохији

Име: 16. 03. 2021 Nebojsa Jevtic Gracanica; Опис: Обиљежавање седамнаесте годишњице Погрома на Косову и Метохији Тип: audio/mpeg

Сјутра се навршава седамнаест година од Погрома на Косову и Метохији у ком је страдало 19 особа, уништено око 900 кућа, протерано 4000 Срба, уништено и оскрнављено 39 цркава и манастира.

 

Дом културе „Грачаница“ сваке године организује програм који подстиче обнову уништеног културног и духовног блага, фресака, икона, слика, књига и библиотека, школа, гробаља, урбаних целина и нематеријалне баштине. Већ шест година се организује Ликовна колонија „Јесен у Призрену“ посвећена обнови и стваралачком креативном одговору на уништавање културног наслеђа.

И ове године су истакнути сликари стварали и оставили вредна уметничка дела инспирисана Призреном, Светим Архангелима, Грачаницом и његовим наслеђем и личностима које су обележиле културну и духовну историју Косова и Метохије.

Програм обиљежавања за наш Радио најавио је Небојша Јевтић уредник Галерије Дома културе Грачаница.

11:00 Парастос у Манастиру Грачаница;
11:30 Полагање белих ружа испред уметничке инсталације MISSING;
11:45 Отварање изложбе радова са Ликовне колоније „Јесен у Призрену 2020.“;
12:00 Академија посвећена Погрому

На академији ће говорити:

Архимандрит Иларион, игуман Манастира Драганац,
Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију,
Вељко Одаловић, председник Комисије Владе Србије за нестала лица,
Наташа Шћепановић, председница Удружења породица косметских страдалника,
Ивана Поповић, народна посланица у Скупштини Републике Србије,
Срђан Поповић, градоначелник Општине Грачаница,
Тамара Капетановић, вокални солиста Ансамбла „Венац“.

Организатори: Дом културе „Грачаница“, Епархија рашко-призренска и косовскометохијска, Удружење породица косметских страдалника уз подршку Канцеларије за КиМ.

У складу са препорукама за сузбијање заразне болести Ковид 19 програм обележавања и отварање изложбе обавиће се са ограниченим бројем публике, a цео програм наша публика моћи ће да прати уживо преко наше Фејсбук странице, а касније и преко нашег јутјуб канала.