Neboisa Kasalica

Небојша Касалица: Студенти су носиоци промјена

Гостујући на Интернет литији Радио Светигоре студент Природно математичког факултета Универзитета Црне Горе и један од потписника апела „Студенти не дају светиње“, Небојша Касалица казао је да је положај студената данас јако тежак што је слика цјелокупног васпитно-образовног система. Он је говорио и о подршци студената Српској православној цркви у Црној Гори истакавши да је њих око 2500 хиљаде до сада дало свој потпис подршке:

„До организовања студената је дошло на таласу тих иницијатива који су почели са оном иницијативом никшићких љекара и здравствених радника којима смо се убрзо придружили на литији у Никшићу а након тога, мислим да нема струке у Црној Гори која није, од занатлија до професора, пружила своју подршку.

Знали смо да ће нам за ову иницијативу подршку пружити студенти православне вјероисповјести, али смо хтјели да тај фронт проширимо и на оне младе који долазе из других вјера или су атеисти или агностици, јер сматрамо да и међу њима има особа који су жељни правде, истине и слободе и неке боље Црне Горе,“ нагласио је Касалица.

Он је нагласио да су литије једно велико предавање које, ако неко пропусти, може да падне на испиту и да изгуби, не само годину, већ и вјекове:

„Сматрам да је ово једна велика борба коју не смијемо да изгубимо и вјерујем да они који су са Богом увијек побјеђују. Међу омладином у Црној Гори има много потенцијала и појединаца са великим способностима и врлинама, али који су обесхрабрени ситуацијом у једној држави која крши свој Устав из дана у дан када то власти одговара. У оваквој ситуацији тешко да млади могу да направе неку разлику, али надам се да ће у неким другим околностима које долазе млади моћи да направе неку нову будућност.“

Небојша Касалица је на крају поручио студентима да се не боје и да своје ставове и мишљења исказују слободно без страха и да, ако то до сад нису препознали као праву ствар, стану у одбрану светиња јер је ово битка коју не можемо да изгубимо.

Раде Дуловић