протојереј ставрофор Милета Кљајевић

Недеља 20. по Духовима у цркви под Горицом

На свете мученике Маркијана и Мартирија, на 20. недељи по Духовима, служена је Света Литургија у подгоричкој цркви Светог Ђорђа под Горицом, којом је началствовао протојереј-ставрофор Милета Кљајевић.

Високопречасном проти саслуживали су: протојереј Мирчета Шљиванчанин, старешина храма, протојереј Јован Радовић и ђакон Иван Црногорчевић.

За певницом је одгорарао хор ,,Свети Сава“ којим је руководила, хоровођа Снежана Поповић.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима се обратио, началствујући свештенослужитељ прота Милета Кљајевић:

,,Устани младићу, теби говорим !“, овим ријечима подигао је свемоћни Господ, од самртног одра, сина јединца, жене удовице, из града Наина, сажаливши се над њом, казао је прота, казукући да се најпре Господ обратио ридајућој мајци, а да се затим обраћа умрлом младићу: “Момче, теби говорим устани !“

Отац је казао да је тако мајку спасио од дубоке и превелике жалости и приредио јој изненада превелику радост и утјеху, А смрт младићеву, претворио је у живот.

Онај који је Творац Живота, наставио је прота у својој беседи и који је створио првог човјека, овим чудом посвједочио је о својој безмјерној љубави и свом великом милосрђу према људима.

,,Ми се обраћамо Христу, да нас грехом оптерећене и успаване разним безакоњима нас пробуди из дубоког греховног сна и да пробуђени за њим, кренемо, његовим спасоносним путем.!“ Казао је отац.

,,Пробуђени уз његову Божанску помоћ, настојмо да се својим богобојажљивим и богоугодним животом и радом све више из дана у дан приближавамо срцем и душом својом милостивом Оцу, нашем Небеском – да одбацимо сујете овога свијета и да размишљамо о благодетељима вечнога живота у Царству Његовом „ казао је прота Кљајевић у својој беседи у цркви Светог Ђорђа.

Елза Бибић