Jeromonah Vladimir

Недјеља о блудном сину у Острогу

Име: 16.02.2020 Jeromonah Vladimir besjeda; Опис: Недјеља о блудном сину у Острогу Тип: audio/mpeg

У недјељу о блудном сину, 16. фебруара 2020. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Светог Симеона и Ану и Светог Јакова архиепископа српског, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је јеромонах Владимир, а саслуживали су му архимандрит Мирон и свештенођакон Ранко Радоњић уз молитвено учешће бројног монаштва и вјерног народа.

На крају богослужења сабране је бесједећи поучавао о. Владимир, који је казао да је прича о блудом сину, заправо Јеванђеље у малом.

Овдје се открива одговор на оно фундаментално питање не да ли Бог постоји, него ја бих рекоа ко је тај Бог. Да ли је то онај Бог као што су мислили древни јелински и грчки философи нека безлична супстанција, нека твар материјална, огањ, ватра, ваздух, нека безлична индивидуа која нема односа ни са самим собом ни са свијетом који ствара. Данашње јеванђеље говори о томе да је Бог апсолутна љубав, то јест Отац. А ви знате које отац. Онај који брине о својој дјеци, који љуби своју дјецу и који прихвата своју дјецу и када су пред њим најгрјешнија – казао је о. Владимир.