Mar 2021 Arhijerejska Liturgija U Nedjelju Pravoslavlja U Djurdjevim Stupovima

Nedjelja Pravoslavlja molitveno proslavljena u manastiru Đurđevi Stupovi

Ime: 21.03.2021 besjeda vladike joanikija; Opis: Nedjelja Pravoslavlja molitveno proslavljena u manastiru Đurđevi Stupovi Tip: audio/mpeg

U prvu nedjelju Časnog posta – Nedjelju Pravoslavlja, 21. marta 2021. Sveta Arhijerejska Litugija je služena u manastiru Đurđevi Stupovi.

Načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske G. Joanikije, uz sasluženje sveštenstva beranskog namjesništva i bratije Manastira.

Sabrane je, nakon čitanja svetog Jevanđelja, poučavao jeromonah Pavle (Pajić), koji je govorio o prazniku Nedjelje Pravoslavlja.

Na kraju svete službe Božje, arhipastirskom besjedom obratio se Vladika Joanikije, čestitajući praznik vaskrsenja Hristovog i pobjede pravoslavnih nad jeresi ikonoborstva na VII Vaseljenskom Saboru.

Naveo je da je praznik Nedjelje Pravoslavlja ustanovljen povodom završetka velike krize i razdora u Crkvi, koji je trajao više od stotinu godina, u vrijeme ikonoborstva.

Tada su se pojavili, pod uticajem Jevreja i muslimana, neki hrišćani, ali, nažalost, već nepravoslavni, te su počeli izbacivati ikone, gaziti ih, skrnaviti, pa su zbog toga nastale, ne samo svađe i podjele, nego i raskoli. U jednoj crkvenoj, bogoslužbenoj knjizi kaže se da je Gospod na ovaj dan, kada je Crkva izmirena i kada su opet vraćene ikone i proslavljeno ovaploćenje Hristovo preko ikona, Gospod, opet, sastavio razdijeljene udove Crkve u jedan organizam, opet se Crkva sjedinila“, besjedio je Preosvećeni Episkop.

On je članovima dječijeg crkvenog hora „Mladenci“ i njihovoj digigentici, profesorici Anđeli Brajović čestitao prvu godišnjicu rada, pjevanja u slavu Božju.