Vladika Atanasije

Neophodno je iznutra učvrstiti veru i ukrasiti dušu jevanđelskim vrlinama

Ime: 28. 03.2021 Vladika milesevski Atanasije; Opis: "28. 03.2021_Vladika milesevski Atanasije". Tip: audio/mpeg

U drugu nedelju Časnog posta, Pačistu, 28. marta 2021. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju Svetog Vasilija Velikog u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Pljevaljskom naselju Guke. Sasluživali su arhijerejski namesnik pljevaljski protojerej-stavrofor Saša Janjić, starešina hrama protojerej-stavrofor Ognjen Perković i đakon Ivan Savić. Učesnik liturgijskog sabranja bio je i prvi čovek opštine Budva, g. Marko Carević.

Pozdravljajući sve verne pljevaljskog kraja koji su se sabrali u svetom hramu radi ostvarivanja i potvrđivanja zajednice sa Tvorcem našim, Episkop Atanasije je rekao: – Gospod nas je sabrao sobom, u sebi, oko sebe i svojih ugodnika, da budemo zajedno. Ova nova iskušenja koja su zadesila ovaj svet malo nas ometaju ali, hvala Bogu, evo opet uspevamo da se saberemo i da napredujemo u životu, u zdravlju i svakom dobrom delu. Na kraju svakog našeg liturgijskog sabranja potvrđujemo da je Gospod Isus Hristos Bog naš koji je vaskrsao iz mrtvih, koji je nadjačao ono što redovno nadjačava nas, nadjačao smrt, nadjačao i svaku bolest i svako iskušenje. Ne smemo zaboraviti upravo to što je najbitnije, kakav je Gospod naš. On je taj koji je jači i od smrti i koji je zato i došao da bi nas oko sebe sabrao i da bi nam podario taj svoj dar – nadmoć nad smrću i nad bolešću.

– Na današnji dan Crkva Pravoslavna se redovno već vekovima podseća na čvrstinu vere koju držimo, na čistotu vere u kojoj stojimo. Na današnji dan mi proveravamo temelje na kojima stojimo. Proveravamo sadržaj vere u kojoj stojimo, koliko smo nje svesni, tih činjenica naše vere, tih osobina naše vere. Jer, da bi se došlo do Vaskrsa moguće je samo idući pravim putem i držeći se prave vere. Zato se danas i sećamo tih Svetih Otaca koji su proveravali, formulisali, objašnjavali veru koju nam Hristos podari i Njegovi Apostoli preneše.

– Sve ono što danas sažima, sve što danas treba da se kaže, jeste držanje tog kontinuiteta, neprekidnosti, pravoslavnog verovanja i pravoslavnog življenja. Svi Sveti su gradili i nastavljali na istim tim temeljima, apostolskim, i na tim temeljima apostolske vere građeno je i na svetosavskim prostorima.

Vladika je pohvalio trud i dobra dela vernog naroda pljevaljskog kraja za njihovo održavanje tog kontinuiteta pravoslavnog življenja na temeljima nasleđenim od njihovih predaka, čime se produžava i održava vera pravoslavna svetosavska onako kako su to i preci naši činili, a zatim je dodao: – Crkva uvek poziva na dalje napredovanje i dalja blagodatna činjenja. Mnogo je svetinja kojima je potrebno posvetiti pažnju na ovim prostorima osim ovog hrama Svetog velikomučenika Georgija. Ali je povrh svega potrebno posvetiti pažnju unutrašnjim činjenjima, u ličnosti, u samom čoveku. Osim ukrašavanja ovih materijalnih hramova koje imamo potrebno je i svoj unutrašnji hram renovirati, obnoviti, dograditi, popraviti, uspraviti. Potrebno je iznutra učvrstiti svoju veru, ukrasiti svoju dušu jevanđelskim osobinama, jevanđelskim vrlinama, ljubavlju, slogom, bogoljubljem i čovekoljubljem, istakao je Preosvećeni vladika.

Nakon Svete Liturgije sveštenstvo hrama Svetog Georgija je priredilo trpezu ljubavi u sali Parohijskog doma kojoj su prisustvovali predsednik Opštine Budva g. Marko Bata Carević, odbornik u Skupštini Opštine Pljevlja g. Milan Mijo Lekić, direktor Hotela „Pljevlja“ g. Predrag Cvijović, dr Dario Vraneš i brojni vjernici. Vladika je u prijateljskom razgovoru zahvalio gospodinu Careviću na poseti i istakao da treba neprestano da radimo na jedinstvu i da Crkva treba da bude centar saborovanja srpskog naroda.