Mitropolit

Nova monašenja u manastiru Podmaine, bogoslužio Mitropolit Amfilohije

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u hramu Uspenja Presvete Bogorodice manastira Podmaine u Budvi.

Pred početak Liturgije Vladika je zamonašio iskušenike ove monaške obitelji Dragišu i Borisa kojima je dao imena Josif i Nestor.

Prvine angelskog lika primili su poslušnici Dimitrije, Marko i Miloš.

U toku Liturgije Svetu tajnu krštenja primili su Balša, Anastasija, Olivera i Anastasija.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja Mitropolit Amfilohije je rekao da u Crkvi Božjoj postoji samo jedan narod – Božji narod.

“Jedna sveta zajednica sabrana od svih zemaljskih naroda, bez obzira kojim jezicima oni govorili i u koje vrijeme živjeli. To je narod Božji, Crkva Božja, Tijelo Hristovo, to je carsko sveštenstvo”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Rekao je da je krštenja rađanje za život vječni i neprolaznost.

“Ova služba Božja i ove tajne svete obavljaju se na svim zemaljskim jezicima i u svim zemaljskim narodima. Nema mjesta na zemaljskom šaru gdje danas nema Crkve Hristove, Crkve Božije”, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Nakon pričešća vjernih Vladika Amfilohije je blagosiljao slavski kolač povodom praznika Svetog Rafaila Banatskog, nebeskog pokrovitelja igumana manastira Podmaine Rafaila Boljevića..

Na kraju je čestitao slavu ocu Rafailu i bratiji uz blagodarnost Bogu za obnovu podmainske obitelji.

Dejana Rajkovića iz Budve odlikovao je arhijerejskom pohvalnicom za nesebičnu pomoć i pokazanu ljubav prema manastiru Podmaine, kao i prema drugim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović