Portal

Novi portal Mitropolije – Dođi i vidi!

Dragi prijatelji,

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Amfilohija, pred vama je novi sajt Mitropolije crnogorsko-primorske. Redizajniranjem sajta najavljujemo proslavu 800 godina Srpske Pravoslavne Crkve – Pećke Patrijaršije i on je naš skromni doprinos ovom velikom jubileju.

Na početku kratak pregled novog Portala.

Prvo što privlači pažnju je zaglavlje sajta koje sadrži kompoziciju fotografija naših manastira i hramova, koji su svojevrsna lična karta naše Mitropolije. Sa desne strane se nalaze Pećka Patrijaršija, naše duhovno sjedište i Lovćenska crkva Svetog Petra Cetinjskog, naš amanet i zavještanje, čijim rušenjem je ono pogaženo i bez koga smo postali obezglavljeni. Sa lijeve strane su naša dva duhovna ognjišta koja vjekovima štite vjeru pravoslavnu u Crnoj Gori – manastir Ostrog i Cetinjski manastir, a u sredini ove kompozicije su dva nova bisera, ne samo naše Mitropolije, već cijelog pravoslavlja – Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici i Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru, koji čuvaju otačko predanje i kroz koje vaskrsava bogato hrišćansko nasleđe, na ovim prostorima prisutno još od apostolskih vremena.

Sajt će svojim sadržajem nastaviti sa dosadašnjom praksom objavljivanja vijesti, ne samo iz naše Mitropolije i Crkve, već i informacija koje su od opšteg značaja i važnosti, i to iz oblasti: kulture, nauke, istorije, društva i slično.

Portal Mitropolije će biti vrata kroz koja će posjetioci ulaziti i nalaziti obilje interesantnih informacija, izvještaja, audio i video priloga, tekstova.

U rubrici „Aktuelnosti“ se nalaze svi članci koji se objavljuju a dalje se razvrstavaju po kategorijama: „Događaji“, „SPC“ „Pomjesne Crkve“, „Hrišćanski svijet“, „Bogoslovija“, „Vjeronauka“, „Bogoslovlje“ „Čovjekoljublje“, „Kultura“, „Društvo“…

Portal sadrži i rubriku „Kolumne“ u kojima će svoje mjesto naći osvrti na razne bogoslovske i društveno-istorijske teme i događaje.

Na sajtu su podaci o namjesništvima, parohijama i parohijskim sveštenicima, kao i o manastirima i manastirištima Mitropolije crnogorsko-primorske, koji će se vremenom obogaćivati i foto galerijom, kao i drugim važnim informacijama.

Kako su mediji već odavno postali „sveprisutni i sveprožimajući činilac društvenih tokova“, to je obaveza Crkve da bude dio tih tokova i da na toj „pijaci bogova“, kako je govorio prepodobni Justin Ćelijski, ponudi i riječ Jevanđelja Hristovog, da bi se u ljudima, slušajući i čitajući propovijedi, rađala vjera, jer „Kako će, dakle, prizvati Onoga u koga ne povjerovaše? Kako li će poverovati u Onoga za koga ne čuše? A kako će čuti bez propovjednika?“ (Rim. 10,14.).

U vremenu kada su mediji počeli da žive od senzacija, skandala i poluprovjerenih informacija i u kojima vlada princip “only bad news are good news” (samo loše vijesti su dobre vijesti), naš poziv je i da se stalno vraćamo osnovama novinarstva, a to je da informacije koje pružamo budu tačne, objektivne i da imaju poučni karakter. Ili, da odemo korak dalje da ispunimo i ključni zadatak novinarstva koga su poznati stručnjaci iz oblasti informisanja Bil Kovač i Tim Rozenstil defisinali, a to je da „pružimo ljudima informaciju koja im je potrebna da bi bili slobodni i učestvovali u upravljanju samim sobom“.

Drugim riječima, pred nama je zadatak da sve što radimo, radimo u slavu Božiju, nudeći ne samo novinarsku riječ kao puku informaciju, već kroz nju i Ovaploćenu Riječ – Vječnog Logosa Božijeg, Isusa Hrista koji nas je oslobodio i šalje nam Duha Svetoga koji nas uvodi u svaku istinu.

Na kraju blagodarnost i našim prethodnicima sveštenicima Jovanu Plamencu, Ljubomiru Jovanoviću i Igoru Balabanu, koji su započeli rad na sajtu Mitropolije još 2008. godine i sa svojim saradnicima objavili do sada blizu 20.000 članaka.

Zahvaljujemo se i autoru novog sajta Milutinu Pavićeviću kao i dizajneru Marinku Lugonji.

Dobro došli na novi Portal – zvanični sajt Mitropolije crnogorsko-primorske, uz Jevanđelski poziv „Dođi i vidi“!

Uredništvo Portala