Novica Djuric

Предсједник УКЦГ Новица Ђурић

Новица Ђурић: “Смије ли неко да превари наше литије“

Име: 27.10. 2020 Novica Djuric; Опис: Смије ли неко да превари наше литије Тип: audio/mpeg

“Иде народ улицама Црне Горе,
Са њима иде Господ.
И Митрополит иде, и каже му,
-Ајде благо мени!“

И благо мени, благо нама и цијелом крштеном свијету коме смо, нашим литијама, показали како се молитвом и литијама може одбранити вјера Православна. Наше су светиње, литијама, спасили наша Црква и наша дјеца која су узела своје родитеље за руку и извела их на улицу, а касније и на изборе. Ишли смо да бранимо свој крст и своју вјеру Православну“- казао је, у разговору за Радио ,,Светигору“ овогодишњи лауреат награде која носи име Лазара Вучковића, Новица Ђурић предсједник Удружења књижевника Црне Горе.

Он каже да је наш успјех ако смо успјели да отворимо очи своме брату.

“Нема веће славе од тренутка када је народ рекао: Ово је наше! Ово не дамо! Овоме се клањамо! За ово се Господу молимо! Наше литије су највеће славе и највеће крштење нашег народа јер је међу нас, у литијама, сишао Сам Господ“- каже Новица Ђурић.

Ђурић је додао да тај дух слободе и литија и даље тиња у народу који ослушкује да ли сада неко смије те литије да превари. Ђурић подсјећа да се Црква није мијешала у политику, како су то неки говорили, већ се политика умијешала у Цркву која је морала да се брани тишином, благодаћу и снагом литија.

Лауреат овогодишње награде која носи име трагично страдалог српског пјесника са Косова и Метохије, Лазара Вучковића, на 51-им пјесничким сусретима, који су одржани у Дому културе Грачаница и школи у Бабином мосту, Новица Ђурић каже да се радује овом признању јер свако признање које долази са Косова за њега има посебан значај.

“Сви ми који пишемо, пишемо како би се вратили на Косово“- додаје Ђурић, који је отишао на Косово да прими ово признање у друштву своје ћерке Милице, одакле су се обоје вратили обогаћени духовном благодаћу Свете српске земље и Косовских светиња.

Предсједник Удружења књижевника Црне Горе представио је слушаоцима Радија “Светигора“ и три своја дјела, која су свјетлост дана угледала у току године која је за нама. То су антологија и зборник ,,Завештање писма и језика“, у коме је сабрао све писце од Немање до Ранка Јововића са освјеженим новим дјелима писаца и једним новим читањем ових аутора. Ту су и есеји ,,У тебе се уздам“ као и дјело ,,Душа пред храмом“ у издању ИИУ “Светигора“ за коју је предговор написао високопреосвећени Митрополит Амфилохије.

“То је књига о нашим Светињама и свједочанство једног времена. А шта друго да човјек принесе пред храм осим душе? Е, ово је мој прилог нашој Цркви.

Молимо се Господу сви заједно да наш Митрополит што прије стигне до Ловћена и да са њим, у оној његовој доброј кондицији, направим промоцију за ову књигу. До тада нећу радити ништа“-каже Новица Ђурић, честитајући од срца нашем главном и одговорном уреднику, свештенику Николи Пејовићу, прву награду ,,Златна Ника” за радио-репортажу ,,Литије у Црној Гори” на 25. Интернационалном фестивалу репортаже и медија – Интерфер “Златна Ника” 2020.

Слободанка Грдинић