Сахрана монаха Серафима 7

Новопрестављени слуга Божји монах Серафим (Биро) сахрањен у манастиру Ђурђеви Ступови

Име: 22.10. 2021-SAHRANA OCA SERAFIMA STUPOVI; Опис: Новопрестављени слуга Божји монах Серафим (Биро) сахрањен је у манастиру Ђурђеви Ступови Тип: audio/mpeg

Новопрестављени слуга Божји монах Серафим (Биро), сабрат манастира Ђурђеви Ступови, сахрањен је, на празник Светог Стефана Српског, у петак 22. октобра 2021. у гробљу манастиру Ђурђеви Ступови

 

Свету заупокојену Литургију и монашко опијело служио је архимандрит Данило (Трпчевски), игуман манастира Ђурђеви Ступови уз саслужење свештенства и монаштва Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске.

Сабранима се ријечју надгробне бесједе обратио архимандрит Данило, који је, како је навео, монаха Серафима познавао свега неколико мјесеци, а оно што је запазио код њега јесте врло тежак живот прије монашења.

„Ко живи у свијету, Господ је рекао, имаће проблема, рат са свијетом, са ђаволом, са својим ближњима, а највише са самим собом. Вјерујем да се он цијелог живота борио са самим собом и та његова борба га је одвела у манастир, гдје се замонашио. У велику схиму замонашили смо га отац Евстатије и ја, у болесничкој постељи“, рекао је о. Данило.

Ријечима утјехе обратио се и протосинђел Евстатије (Драгојевић), рекавши да смо ми хришћани свјесни тога да ћемо побиједити и превазићи смрт вјером у Онога Који је Побједилац смрти, а то је распети и васкрсли Христос Бог наш.

„Кроз дуге разговоре са њим, схватио сам да је он својим рођењем примио крст, који је носио кроз читав свој живот до последњег издисаја. Бог га је призвао у монашки лик кроз покајање, али то покајање није било неко очајништво, пуко туговање, него је било испуњено смислом и свијешћу да је Онај од Кога очекујемо опроштај човјекољубац и да сваког покајника прима, последњег и првог“, бесједио је о. Евстатије.

Царство Небеско блаженог помена о. Серафиму.