Njegoseva Kapela

НВУ Косовски луг: Капела да поново украси Ловћен

“Када неко сруши храм, може се избавити од свог непочинства једино ако храм обнови”, саопшило је данас НВУ Косовски луг, уз подсјећање да је капелу на Ловћену срушио један систем, идеологија свјетског значаја у одређеном периоду историје.

“Сада, кад је тај дух, антитрадиционални и скоројевићки, изгубио смисао и овдје, код нас, у Црној Гори, вјерујемо како ће ускоро камење разрушене капеле, које је одложено на Ивановим коритима поред храма Преображења Господњег и гумна које је узето као сценски основ Горског вијенца, устати и вратити се на планину, да поново украси Ловћен”, истиче се у саопштењу.

Из Косовског луга, друштва за очување изворних традиција, подсјећају да смо “консензус за постојање Ловћенске капеле имали чак и у вријеме њеног рушења, од најзначајнијих ауторитета из сфере духа и културе тадашње СФРЈ”.

“Данас, када Митрополит Амфилохије помиње и наглашава потребу поштовања аманета пјесника Његоша, чије дјело припада ризници духовног блага људске цивилизације, то није никаква утопија или супарништво ма према коме, већ нешто сасвим регуларно и легитимно”, закључује се у саопштењу НВУ Косовски луг, које потписује протојереј-ставрофор Драган Станишић.