о. Далибор Милаковић

О. Далибор Милаковић: Нека нам Бог да веру жене Самарјанке, да хитро и искрено исповедамо Христа

У Недјељу жене Самарјанке, 30. маја 2021. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, одслужена је Света литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор Далибор Милаковић уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Митровића, протојереја: Мирчете Шљиванчанина, Бранка Вујачића, као и протођакона Владимира Јарамаза.

Током Свете литургије пастирском празничном бесједом обратио се началствујући протојереј-ставрофор Далибор Милаковић који се осврнуо на сусрет Господа са женом Самарјанком.

“У данашњу недјељу која је недјеља пета по Пасхи, чули смо Јеванђеље о жени Самарјанки, жени грешници која је у прошлости имала пет мужева и која је у вријеме кад се сусрела са Христом живела са човеком који јој није био муж, али, Христос је њој првој од свих открио ко је Он, а она га је исповедила прва као Месију”.

У даљем обраћању он је протумачио зашто је Господ Исус Христос према жени Самарјанки био отворенији него према Јудејцима: ,,Самарјанка се ове велике милости није удостојила само због своје очигледне незлобивости, него и због њене огромне жудње за истином и љубави према размишљању о вери. Исус јој је о Себи рекао да је Он Христос и зато што је ова жена била добронамернија од Јудејаца. Све што је ова жена говорила, говорила је од чистога срца и са искреним намерама и у свему осталом види се вера и усрдност ове жене“, нагласио је отац Далибор.

Прота је притом указао и на велику љубав и милосрђе Божије које се огледа и у односу према жени Самарјанки:

“Христово откривање једној од жена, за које су Јудејци говорили да је боље спалити речи Закона, него их поверити жени, на најбољи могући начин илуструје Спаситељеве речи: Ја нисма дошао да зовем праведнике, но грешнике на покајање (Мт 9; 13).”

У другом дијелу свог пастирског слова, подвукао је посебно величину њене искрености и вјере:

“Многи Самарјани су, на основу речи ове жене, поверовали у Господа. Срцу Самарјанке нису била потребна чуда да би поверовала. Њој је био довољан један разговор са Господом да би се у њеном срцу распламсала искра Божија.,Несумњиво је да су разговор код Јаковљевог извора и Христов дводневни боравак у Сихару послужили да се Самарјани касније тако лако преобрате у хришћанство (в. Дела ап. 8; 5 и даље)”, подсјетио је прота Далибор.

Он је такође подсјетио да се жена Самарјанка крстила и својим животом апостолски свједочила о Христу, страдавши напослијетку мученичком срмћу за Господа:

“Ова жена Самарјанка се крстила и постала је велика Божија угодница и мученица, Света Фотина, која је страдала за Христа. Проповједала је Јеванђеље са своја два сина и петоро сестара у Картагини, али је са њима осуђена у Риму у вријеме цара Нерона. Да нам Бог да њену веру, да исто тако хитро и искрено исповедамо Христа као што је то учинила она”, поручио је прота Далибор.

*Напослијетку, отац Далибор се осврнуо на избор владике Јоаникија за новог митрополита црногорско-приморског, као и на избор досадашњег викарног Епископа диоклијског г. Методија за епископа будимљанско-никшићког:

“Јуче смо добили велики благослов, будући да је Свети архијерејски сабор наше Српске цркве изабрао четрдесет петог митрополита црногорско-приморског, до сада  Преосвећеног Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, достојног наследника нашег Митрополита Амфилохија блаженог спомена, који почива у темељима овог Храма. Такође, добили смо и новог Епископа будимљанско-никшићког г. Методија. Нека им Господ дарује дуг живот, да дуго управљају верним народом, својом паством, да их Господ укрепи на њиховој светој мисији и благослову који им је Света црква даривала”, пожелио је протојереј-ставрофор Далибор Милаковић. *

Текст и фотографије: Борис Мусић