Otac Mijajlo Backovic

Отац Миајло Бацковић о Михољској превлаци – Не постоји место са више мира, а историјског немира

Име: 14. 02.2022- OTAC MIJAJLO BACKOVIC; Опис: Отац Миајло Бацковић о Михољској превлаци Тип: audio/mpeg

Традиционална манифестација “Дани Михољске превлаке” отпочела је 13. фебруара 2022. године, у Дому омладине Београда. Многобројној публици обратили су се протојереј Миајло Бацковић, секретар Епископа будимљанско-никшићког г. Методија, а такође и секретар Одбора за обнову ове светиње, затим адвокат и писац Предраг Савић, правни заступник ове свете обитељи, као и Миљан Ћеранић, председник Православног спортског друштва “Света Србија”, које је организатор манифестације. Окупљене је поздравио испред Града Београда помоћник градоначелника Андреја Младеновић. Вече је употпунио Асим Сарван својим пригодним ауторским композицијама.

У поздравном слову о. Миајло је истакао: „Свако обраћање, сваку причу, сваку историјску чињеницу о Превлаци када узмемо кроз историју могло би да се сажме у једну ријеч – љубав. Свака творевина почевши од човјека као створења Божијег, створеног из љубави и великог промисла Божијег, онда свака творевина руком човјека стварана у славу Божију, стварана из велике љубави и одржавана са великом жртвеном љубави. Тако и Превлачка светиња.

Превлачка светиња би била један дивни споменик када би га само гледали са стране историје, археологије, и онога што се тамо градило, рушило, па опет обнављало, али када причамо о Превлаци морамо да причамо о људима који су били и себе уградили у ту светињу. То су људи који су се Богу дали, то су монаси, који су себе дали у тај камен свети на Превлаци. Таква су и 72 свештеномученика превлачка“, поручио је о. Миајло и додао: „Ви сви овде углавном знате историју Превлачке светиње, која је била веома бурна. А сви који су дошли на Превлаку,  оно што је заједничко свим људима као осећај је велики мир. Не постоји мјесто са више мира, а историјског немира као што је Михољска Превлака“, поручио је о. Миајло.

Дани Михољске превлаке од ове године одвијаће се периодично, током целе године. Планиран је концерт за обнову светиње у Културном центру Чукарица и Дому војске Србије у Београду, литургијско сабрање и духовна трибина у Вршцу и симпозијум „Знаменити Срби из Боке которске“.

Извор: Радио “Слово љубве”