Litija Vlado Pavicevic

O pitanju načina potpisivanja temeljnog ugovora između CG i SPC

ili: Bilješka o novoj dozi političkog licemerja

 

Piše: Rajo Vojinović

Naša demokratska javnost ponovo je uzburkana, ovoga puta oko pitanja temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Iz redova vladajuće većine se od premijera Zdravka Krivokapića traži momentalno potpisivanje tog dokumenta, koji mu je, kako kažu, dostavljen prošle nedjelje, uz apokaliptičnu napomenu i upozorenje da nam vrijeme curi. A kad je premijer obznanio da će se potpisivanje ugovora desiti uskoro, te da je o tome već razgovarao s Njegovom Svetošću Patrijarhom srpskim g. Porfirijem, otvorena su nova pitanja.

Pitači iz partija vladajuće većine, uz podrazumijevajuće izražaje zadovoljstva što je, je l’ te, na taj način premijer s njihovih pleća skinuo toliku brigu, sada (pazite ovo!) složno s opozicijom traže objavljivanje teksta ugovora, prije njegovog potpisivanja. Oni zbog toga što su, kako vele, za opštu polzu svih nas koji smo za kanonsko jedinstvo SPC, a opozicija zbog javne rasprave ili, preciznije: zbog svog  programskog kojevitezanja o opasnosti za državu od velikosrpske okupacije.

Enigma je koja nevolja tjera ljude da problematizuju ono što nije problematično ni po kojem osnovu. Ili, možda, kad se malo dublje razmisli, to i nije neka zagonetka.

Kako god, postoji nekoliko pitanja na koja bi ovi što nameću ovu temu, morali prvo da samima sebi odgovore.

Pod jedan: Kome i zbog čega curi vrijeme, pa sad treba trčećim korakom obaviti tako važan i svečan posao? Da ko u vladajućoj većini nije, ne daj Bože, od čega zanemogo?

Pod dva: Jesu li tekstovi istih ovakvih ugovora sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom vjerskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom prvo objavljeni, pa onda potpisani, ili je bilo obrnuto? Znaju li to svi ovi zabrinuti pitači, a sjećaju li se montenegrinski domobrani iz opozicije kako su oni to u svoje vrijeme javno, demokratski i nadasve pošteno odradili i kakvu javnu raspravu su time izazvali?

Pod tri: Čemu ovoliko licemjerje i jednih i drugih? Zar stvarno toliko potcjenjuju običan svijet da vjeruju kako su nam svima vrane mozak popile?