О. Роман у недјељу пред Часни пост

О. Роман у недјељу пред Часни пост: Опростимо једни другима, да пост у наша срца улије свјетлост и радост

Име: 06.03.2022-Besjeda-o.-Romana; Опис: Отац Роман у недјељу пред Часни пост Тип: audio/mpeg

У Сиропусну недјељу – недјељу праштања, пред почетак Васкршњег поста, 6. марта 2022. љета Господњег, када наша Света црква прославља Преподобниг Тимотеја и Светог Евстатија, молитвено је било у острошкој светињи.

Свету литургију у Цркви Свете Тројице у Доњем Острогу, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа, служила су острошка братија. Началствовао је јеромонах Владимир, а саслуживали су му архимандрит Мирон, јеромонах Стефан и јерођакони Роман и Зосима.

Када је прочитао зачало из Светог јеванђеља од Матеја, о томе како нас Господ савјетује да постимо, сабранима је бесједио о. Роман.

– Господ нам кроз ријеч своју каже и поставља предуслове да би уопште постили и да би ушли у ту бању препорода, која се зове Велики и Часни пост. Да бисмо упловили у ту пучину спасења, треба прво да опростимо једни другима искрено, из дубине душе и срца, да све оно што су нам људи нажао учинили, искрено отпустимо људима и да то принесемо Богу, да он то као благ и милостив Господ свима нама опрости. Тако радећи, улазимо у Часни пост, који је брод, лађа, који нас води ка великом дану, страшном дану распећа Христовог, али и Васкрсења – рекао је о. Роман.

Казао је да на Господ кроз Јеванђеље даје примјере како да постимо.

– Најприје да не будемо лицемјери, да не будемо суморни и да нас људи виде како постимо, него да нам пост не буде средство које ће нас обремењивати, ни духовно, ни душевно, ни тјелесно, него да буде начин и средство које ће у наша срца уливати свјетлост и радост. Свети Гаврило Грузијски је рекао ”ако хоћеш да се спасеш, мораш да изгледаш грешан”. Сам Господ каже, да не зна љевица шта чини десница. Да будемо унутрашњи људи који ће да дјелају у себи, а онда тек на себи. Из унутрашњег дјелања проистиче све друго. Зато у Јаванђељу на овај припремни дан уочи Чансог поста Господ каже, гдје је благо ваше, ондје ће бити и срце ваше – бесједио је о. Роман.

Главно је да схватимо да смо без Бога поптуно безначајни и да без Њега не можемо ништа чинити, поручио је о. Роман сабранима, уочи почетка Часног поста.

– Најбитније је да знамо, да је Бог тај који побјеђује и нас у нама самима, побјеђује наше страсти, побјеђује наше лоше навике и све оно што нас одваја од васкрслог Христа. Господ у Јеванђељу каже, милост хоћу, а не жртвоприношење. Давно су прошле старозавјетне жртве, Нови завјет је завјет љубави и милости. Ако чинимо жртву за храм Божији, дајемо десетак од својег имања, дајемо десетак од било чега што посједујемо храму, цркви, манастиру, а не видимо при том свога ближњег, пропала нам је плата, све нам је узалуд – истакао је о. Роман.

Савјетовао је и да пост не смије бити само уздржавање од мрсне хране.

– Кроз пост не постимо само тако што ћемо се уздржавати од мрсне хране, него тако што ћемо настојати да своју душу повратимо у првобитно Адамово и Евино стање у рају. То је смисао и суштина поста. То Господ хоће од нас, да би нас онда кроз наше подвиге, трудове, љубави, жртве, милости и све оно што пост од нас захтијева, Господ сараспео са Њим на крст, али после три дана и саваскрсао заједно са Њим – рекао је о. Роман.

Додао је и да се на дан Васкрсења види ко је и како постио.

– Види се тако какав му је израз лица, да ли има радости у себи и на себи. Да нам јело не буде главно у току овог поста. Наравно, и оно је битно, оно је средство помоћу кога се долази до ових духовних подвига, али да нам то не буде једино и главно. И да не буде да због забрањеног јела и ми отпаднемо као Адам који је био преступник и прогнан из раја, него да будемо као Свети пророк Мојсије који је постио 40 дана на гори, да би добио таблице закона, да би добио засповијести Божије, јер је он постом очи своје душе очистио – поручио је о. Роман наводећи да током поста морају да посте сви удови људски, и душа, и срце, и очи, и уши и језик.

Наздравље почетак Великог поста!

 

Јеванђеље по Матеју у недјељу уочи Великог поста

Рече Господ: ако опростите људима сагрјешења њихова, опростиће и вама Отац ваш небески. 15. Ако ли не опростите људима сагрјешења њихова, ни Отац ваш неће опростити вама сагрјешења ваша. 16. А кад постите, не будите суморни као лицемјери: јер они натмуре лица своја да се покажу људима како посте. Заиста вам кажем: примили су плату своју. 17. А ти када постиш, намажи главу своју, и лице своје умиј, 18. Да те не виде људи гдје постиш, него Отац твој који је у тајности; и Отац твој који види тајно, узвратиће теби јавно. 19. Не сабирајте себи блага на земљи, гдје мољац и рђа квари, и гдје лопови поткопавају и краду; 20. Него сабирајте себи блага на небу, гдје ни мољац ни рђа не квари, и гдје лопови не поткопавају и не краду. 21. Јер гдје је благо ваше, ондје ће бити и срце ваше.

Извор: Манастир Острог