Parastos

Обиљежено шеснаест година од злочина у Гораждевцу

Име: 13.08.2019 ZLOCIN U GORAZDEVCU; Опис: Обиљежено шеснаест година од злочина у Гораждевцу Тип: audio/mpeg

Из архиве Радија “Светигора“:  Разговор са Живојином Ракочевићем о злочину у Гораждевцу

Парастосом у цркви Успења пресвете Богородице и обиласком гробова убијених дечака данас је обиљежена 16. годишњица злочина над српском дјецом у Гораждевцу.

GorazdevacПред око стотинак житеља Гораждевца парастос су служили игуман манастира Високи Дечани архинадрит Сава (Јањић) и игуман манастира Драганац архимандрит Иларион (Лупуловић) уз саслужење локалних пароха.

Узети су као најлепши плод у свом детињству. Никада нећу заборавити када сам видео то место злочина где су се видели крв, патике и њихова одећа. Хвала Богу, неки су се и опоравили и хвала Богу да није било више жртава“, казао је на почетку своје бесједе отац Сава. Он је рекао да се уз тугу, бол и сећање на све невино пострадале, истовремено и „радује Господу што нас није оставио и није нас заборавио“.

Gorazdevac Spomenik Ubijenim DecacimaОтац убијеног дечака Панта Дакића рекао је новинарима да је сама мисао на такав монструозни злочин страшна и да је починиоцима место иза решетака.

13 августа 2003. године, на лицу места убијен је Иван Јововић (19), док је дванестогодишњи Пантелија Дакић повредама подлегао у пећкој болници. Богдан Букумирић (14), Ђорђе Угреновић (20), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13) тада су били тешко рањени.

Поводом 16. годишњице, из архиве нашег Радија, издвојили смо разговор са Живојином Ракочевићем.

“Злочин у Гораждевцу заледио је живот“- каже књижевник и новинар Живојин Ракочевић један од људи који је тог 13. августа 2015. године међу првима стигао на мјесто злочина, а чије су фотографије са лица мјеста обишле свијет.