Hilandar

Odigitrija: Najava pokloničkog putovanja u manastir Hilandar

MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA

HODOČASNIČKA AGENCIJA „ODIGITRIJA“- BUDVA

PROGRAM HODOČAŠĆA NA SVETU GORU ATONSKU I MANASTIR HILANDAR

 

PETAK – 13. septembar

polazak ispred hrama Svete Petke u Budvi u 11:00 časova. Ukrcavanje ostatka grupe u Podgorici ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u 13:00 časova. Moleban pred put. Vožnja do Jerisosa sa kraćim zadržavanjima radi odmora.

SUBOTA – 14. septembar

Dolazak u Jerisos u ranim jutarnjim časovima.Podizanje viza za Svetu Goru i ukrcavanje na brod za hilandarsku luku Hrusija, (08:35). Dolazak u Svetu srpsku lavru Hilandar. Doček u gostoprimnici, smještaj u spavaonice. Kratak odmor. Manastirski kompleks: glavni hram Vavedenja Presvete Bogorodice (Milutinov hram), riznica, bunar Svetog Save, loza Svetog Simeona, manastirsko groblje sa kosturnicom, knjižara-suvenirnica… 15:00 – Večernja služba, večera u trpezariji Sv.kralja Milutina. Povečerje sa akatistom Presvetoj Bogorodici, iznošenje svetih moštiju, poklonjenje. Noćenje.

NEDELJA – 15. septambar

Liturgija u ranim jutarnjim satima, objed, obilazak pirga Sv. kralja Milutina, Dušanovog krsta…Polazak za arsanu Hrusija, obilazak skita Svetog Vasilija Solunskog (Hrusija), brod za Jerisos. Kratak odmor u Jerisosu i polazak za Podgoricu u ranim popodnevnim časovima, istim putem. Kratka zadržavanja radi odmora i osveženja. Dolazak u Pogradec (Albanija) u kasnim večernjim satima. Noćenje.

PONEDELJAK – 16. Septembar

Polazak za Crnu Goru. Usputni odmori i kraće zadržavanje u Tirani; obilazak hrama Hristovog Vaskrsenja.

Dolazak u Podgoricu i Budvu u kasnim večernjim satima.

U cijenu putovanja od 125E, uračunat je prevoz luksuznim autobusom „Neoplan trendlajner“ (video, klima…) do Jerisosa i nazad, lanč večera u polasku, ;večera, noćenje i ručak u Hilandaru, noćenje večera i doručak u Albaniji; obilazak sabornog hrama u Tirani.

Nijesu uračunati: viza za Svetu Goru(25E), brodska karta(5-10Eu jedom pravcu), zdravstveno osiguranje 5E ( a za osobe starije od 65 god.9E)  usputni individualni troškovi, lični prilog manastiru, doplata za brod ukoliko trajekt ne bude – zbog bure, mogao da isplovi iz Jerisosa.

Broj telefona „Odigitrije“ je 033 40 20 20.