Mitropolit Cetinjski Amfilohije

Одложен састанак митрополита Амфилохија, надбискупа Ђонлешаја и реиса Фејзића

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије жели да са надбискупом барским Роком Ђонлешајем и реисом Исламске заједнице Рифатом Фејзићем разговара о свим питањима која се тичу унапређења живота вјерника и свих грађана Црне Горе, особито имајући у виду најновија збивања у држави, казали су “Вијестима” из МЦП.

Они су потврдили да је састанак вјерских поглавара, који је био планиран за данас у Бару, одложен на неко вријеме, на предлог надбискупа и реиса.

Из МЦП су казали и да би сигурно једно од главних питања на том састанку био Закон о слободи вјероисповијести, о коме је став Цркве добро познат најширој јавности.

“Суштинско питање је да ли тај закон важи за све Цркве и вјерске заједнице, или само за Православну цркву? С обзиром на то да је држава већ склопила уговоре са Римокатоличком црквом и Исламском заједницом, оваквим законом се поништавају неки од важних одредби тих уговора. Тако да је њиме дискриминисана не само Православна црква, него су угрожене и остале вјерске заједнице. Стога је неопходно да сви помогнемо Влади да се донесе један истински савремен демократски закон”, рекли су из МЦП.

Из МЦП су раније казали да од нове власти очекују да актуелни Закон о слободи вјероисповијести повуче и да донесе један савремен закон који ће испоштовати Устав Црне Горе, испоштовати вјерске слободе и права свих вјерника, да ће обезбиједити равноправност међу свим вјерама.

Тај Закон је усвојен у ноћи између 26. и 27. децембра, уз протесте свештеника Митрополије црногорско-приморске, који су били на улици, инциденте у Скупштини и хапшење посланика ДФ-а.

Након усвајања Закона, услиједиле су протестне литије улицама Подгорице и других градова, које је предводило свештенство МЦП, све до марта када су обустављене због коронавируса.

Литије су у јуну настављене након неуспјелих преговора МЦП и Владе. Прекинуте су након забране јавних окупљања због епидемије.

За МЦП и епархије СПЦ у Црној Гори су спорни чланови Закона који се тичу имовине и регистрације вјерских заједница.

Извор: Вијести