Суђење Никшић

Одложено суђење владици Јоаникију и свештеницима; ново рочиште 16. јула

У Основном суду у Никшићу за 16. јул је одложено суђење Епископу будимљанско-никшићком г. Јоаникију и осморици свештеника, окривљених за кршење здравствених мјера о спречавању ширења заразних болести због литије, која је на празник Светог Василија Острошког, 12. маја, одржана у Никшићу.

Прво рочиште главног претреса није одржано зато што се један од окривљених, свештеник Слободан Јокић налази на бањском лијечењу због здравствених проблема, које је раније имао, а који су погоршани ситуацијом која се дешавала приликом хапшења, саслушања у Тужилаштву и задржавања.

У знак подршке владици и свештенству испред суда се сабрао велики број свештеника, али и народа који скандира “устала је Црна Гора, светиња се бранити мора”.

Владика Јоникије и свештеници су претходно у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу служили Свету архијерејску литургију.

Преосвећеном Епископу будимљанско-никшићком г. Јоаникију и осморици свештеника никшићког Саборног храма: Слободану Јокићу, Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу и Николи Маројевићу се ставља на терет кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести за које је предвиђена новчана или казна затвора до годину.

Судски поступак води судија Игор Ђуричковић.

Весна Девић

Фото: Радoсав Рајо Војиновић