Cetinjski Manastir

Одлучно у одбрани Цркве и светиња

Одлучно у одбрани Цркве и светиња

Цетиње, 27. децембар 2019.

Монструозно саопштење владајуће Демократске партије социјалиста, која се синоћ и овим саопштењем коначно пројавила као антицрквена дружина, све говори о мотивима, намјерама и крајњим циљевима доношења накарадног и безаконог Закона о слободи вјероисповијести.

Обмана је да постоје некакве манипулације или погрешне интерпретације рано јутрос усвојеног Закона. Предсједник те партије и њени други високи функционери су јасно ставили до знања да се отимачина имовине Митрополије црногорско-приморске и других епархија Српске Православне Цркве у Црној Гори сматра, како је данас рекао градоначелник Подгорице, некаквим ”посљедњим кораком обнове Црне Горе”. Овај дискриминаторски закон, дакле, није донијет ради обезбјеђивања слободе вјероисповијести, већ ради остваривања идеолошко-политичких циљева владајуће партије и њихових партнера. Таква врста утјеривања и фалсификовања историјског идентитета није нигдје успјела, па неће ни у Црној Гори. Може само да доведе до катастрофалних посљедица за наше друштво, за шта одговорност искључиво подносе они који, без икаквог договора, покушавају да, попут правих насилника, намећу своје идеолошке и партијске ставове.

Презирање огромне већине православног становништва и проглашавање његове Цркве ”историјски превазиђеном” и рестлом ретроградне прошлости, те лијепљење ових и других срамних и лажних идеолошких етикета, може бити одлика само потпуно морално отуђених људи, огрезлих и осионих у своме властољубљу и гордости и склоних сваком безакоњу. Насилници и примитивци нису они који се бране од неправде, него они који мисле да им скупштинска већина даје право да управљају људским судбинама, не прихватајући никакав предлог и договор.

Црква је, чини нам се, нешто старија од те партије која је збиља остатак безбожног титоистичког аутократског режима. Одлучност вјерног народа у одбрани Цркве и против сваковрсне неправде коју трпе данас у Црној Гори се већ показала и тек ће се показати. Свештенство и вјерници поручују да ће чувати, обнављати, бранити и одбранити све своје светиње.

Из Митрополије црногорско-приморске