Dav

Одржана свечана академија поводом 180 година СПД “Јединство” (1839)

Которском (“О српска млада невина чеда”, аутора Ђованија Салгетија) и Мокрањчевом “Химном Светом Сави”, у извођењу здружених хорова, Српско пјевачко друштво (СПД) “Јединство” (1839) Котор је на величанствен начин, у препуној цркви Светог Николе у Старом граду синоћ закључило богат програм свечане академије посвећене 180-годишњици рада и обстајања.

Са високих адреса стигле су бројне честитке, а као раритет у дипломатској пракси биљежимо да је од стране првог потпредсједника Владе Републике Србије и министра спољних послова Ивице Дачића „Јединству” поводом значајног јубилеја додијељена “Повеља Министарства спољних послова Републике Србије”. Предсједнику Друштва Војину Лазаревићу Повељу је уручио конзул Републике Србије Зоран Дојчиновић.

Међу гостима је био и амбасадор Републике Србије Зоран Бингулац. Tелеграм честитку упутио je и предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

“У протеклих 18 деценија “Јединство” је опстало и расло, иако су се на овим просторима мијењале државне администрације. Чланом СПД “Јединство” може постати само поштен и родољубиви грађанин. Од оснивања до данас у “Јединству” су пјевали: Аустријанци, Њемци, Чеси, Руси, Јевреји, Украјинци, Хрвати, Црногорци, Срби”, истакао је наратор Душан Давидовић.

Обраћајући се присутним предсједник СПД “Јединство” Војин Лазаревић је подсјетио на бројне наступе и успјехе хорова од обнове рада 1994. нагласивши да мисија Друштва мора и даље да буде “његовање традиције краљевског и царског града и града Свјетске културне баштине”. “То су нам у аманет оставили наши оснивачи прије 18 деценија. Истрајмо у томе”, поручио је Лазаревић.

Он је назначио да је цијела 2019. посвећена 180-годишњици рада СПД “Јединство”.

“На Сретење 15. фебруара уручен нам је “Орден Карађорђеве звијезде другог степена”, којим нас је, за нарочите заслуге у његовању и промовисању српске музичке умјетности И традиције поводом 180 година рада, одликовао његова екселенција Александар Вучић, предсједник Републике Србије”, казао је Лазаревић.

Поручивши да је почаствован присуством гостију и публике у цркви СВ. Николе, додао је и да су прославу иницирали и подржали Општина Котор, Српска православна црквена општина которска (СПЦОК), као и низ других донатора и приложника.

“Кад сумирамо наш рад у протеклих пет година, као и рад од обнављања Друштва 1994. године, видимо да је пуно урађено на реафирмацији рада и очувању изворне традиције СПД “Јединство”, које је изашло изван граница Котора, Боке и Црне Горе, о чему се свакодневно увјеравамо, како на нашим гостовањима у иностранству, тако и на гостовањима великог броја друштава која желе да се друже са нама у Котору, посебно истичићи акустику и амбијент нашег катедралног храма Св. Николе. Истине ради морамо признати да смо мало урадили на медијском плану, тако да нас више познају и признају у иностранству, него на домаћем терену”, рекао је Лазаревић.Он је указао и на проблем обезбјеђивања простора за дјеловање Друштва.

“Не може нам бити оправдање да очекујемо реституцију и повратак наших просторија, већ морамо уз помоћ локалне самоуправе тражити рјешење и за тај проблем. На тај начин да објединимо нашу архиву, посједујемо простор за вјежбање и презентовање нашег града, као што то раде и остале двије традиционалне организације у општини Котор. Не сумњамо да ћемо до тада, као и сада, бити добородошли гости у просторијима СПЦОК, на чему им благодаримо”, рекао је предсједник “Јединства” Војин Лазаревић.
Он је нагласио да је “Јединство” “јединство свих људи добре воље који се Бога боје, а од људи стиде”, те да ће Друштво и надаље наставити своју мисију на културном плану пјевајући “пјесмом срцу срцем роду”.

Након читања телеграма предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, у којем се између осталог наводи да је СПД “Јединство” значајно допринијело и доприноси развоју културног живота у Котору и Црној Гори, подстичући уједно снажење мултикултурализма, присутнима се обратила потпредсједница општине Котор Соња Сеферовић. Том приликом пренијела је поздраве предсједника општине Котор Жељка Апрцовића.

На свечаној академији поводом 180 година “Једиснтва” Управни одбор Друштва је за почасног предсједника именовао архијерејcког намјесника бококоторског, пароха которског, протојереја ставрофора Момчила Кривокапића.

Чланици хора Војиславки Милић додијељено је признање за 25 година преданог рада, а члану управе Драгану Ђурчићу, специјално.“СПД не би постојало без нашег Драгана који је у посљедњих 25 година уткао себе како би Једиснтво изгледало данас овако како изгледа”, казао је предсједник Друштва Војин Лазаревић, уручујући признање г. Ђурчићу.

За почасне чланове СПД “Јединство” именовани су Његово преосвештенство, викарни епископ ремезијански г. Стефан и проф. др Мило Ломпар из Београда.

Kонзул Републике Србије Зоран Дојчиновић је затим пренио честитке првог потпредсједника Владе Републике Србије и министра спољних послова Ивице Дачића који је “Јединству” поводом 180 година рада и постојања додијелио “Повељу Министарства спољних послова Републике Србије”.
“Вјерујем да ће ова Повеља бити додатни подстрек да, као и до сада, наставите вашу величанствеу мисију на пољу културе”, поручио је Дачић.

Дојчиновић је казао да су свијетле традиције хорског пјевања, музичке, литерарне и ликовне секције, његоване годинама у Котору, оставиле дубок траг у културној историји, не само Котора и Црне Горе, већ региона и Европе.

Подсјетивши на бројне међународне успјехе јединства Дојчииновић је рекао да Република Србија препознаје “Јединство” као значајан културни ресурс “и носиоца културних активности које доприносе бољем узајамном разумијевању, толеранцији и уважавању и подржава културно дјеловање овог удружења , високо цијенећи његов допринос јачању веза, како међу људима, тако и међу државама. Посебно истичем одличну сарадњу са бројним умјетницима, умјетничким друштвима из Републике Србије, који су својим представљењем у Котору дали посебну димензију значају културе и обезбиједили бољу повезаност са Републиком Србијом”, казао је између осталог Дојчиновић.

Под диригентским палациама ђакона мр Михајла Лазаревића (велики хор) и Иване Кривокапић (дјечији хоророви), уз инструменталну пратњу Ане Михаљевић (клавир) и Петра Букилице (гитара), Димитрија Драшковића (кахон) и нарацију Душана Давидовића, “Јединство” је, како и доликује тренутку, приредило изванредан програм уз дјела Антона Федорова, Дионисија да Сарна сан Ђорђа, еп. Николаја Велимировића, Ђованија Салгетија и Стевана Стерије Мокрањца.

Такође пјевана су дјела и обраде у режији Илије Рајковића, Аца Пејовића, Жељка Панонца, Џоа Бишопа, мон. Јулијана Денисова, Јоване Миљеновић.

Публика је била у прилици да чује и белгијску народну пјесму “Нек свуд љубав сја”, српску народну пјесму “Ми смо дјеца неба”, аранжман Кристофера Тина (Баба јету)…

Наступлили су и Милица Лалошевић (сопран), солисти млађег хора Софија Вукасовић и Стефан Вуковић, гудачки квартет “Алегра”, солисти старијег дјечјег хора Никола Вукшић, Јована Мршуља (алт) и Катарина Кривокапић, Душица Коридић (виолина), Никола Вучковић (клавир), Јована Миљеновић, Зорана Јовановић (флаута), Исидора Николић (сопран) , Петар Букилица (баритон), Душица Ћетковић (клавинова), Димитри Драшковић (звечке), Никола Шеваљевић (кахон).

Јединство је специјално за ову прилику издало и брошуру „Биографија 1839 – 2019“, коју су за штампу припремили: Драган Ђурчић, Љиља Чолан и Стеван Кордић.

У оквиру програма прославе 180 година рада Српско пјевачко друштво „Јединство“ (1839) Котор, у Галерији солидарности (палата Пима), у понедјељак 07. октобра у 20 часова биће отворена изложба слика Которски мостови, академског сликара Вељка Михајловића из Београда.

У цркви Светог Николе, у четвртак 17. октобра у 20 часова је књижевно вече академика Горана Петровића из Београда.

Такође у цркви Светог Николе, у петак 25. октобра са почетком у 20 часова, биће одржан концерт полазника школе православног пјевања мати Јулијане Денисове из Бјелорусије.
„Пјесмом срцу, срцем роду“, порука је из “Јединства”.

Фото: Андреа Шеваљевић