Mitropolit

Održana Svetojustinovska akademija u Valjevu

Ime: 13. 06. 2019 Akademija Valjevo; Opis: Održana Svetojustinovska akademija u Valjevu Tip: audio/mpeg

Sa blagoslovom i u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog g. Milutina u četvrtak 13. juna je održana Svetojustinovska akademija u Centru za kulturu Valjevo

Sveti Ava JustinPovodi su brojni: 40 godina od zemaljske končine Ave Justina, 125 godina od njegovog rođenja, odnosno 800 godina autokefalnosti SPC. Pored domaćina, Episkopa Milutina i Mati Glikerije, igumanije manastira Ćelije sa sestrinstvom, akademiji su prisustvovali Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Preosvećeni Episkopi: australijsko-novozelandski Siluan, osečko-poljski i baranjski Heruvim, buenosajreski i južnocentralno-američki Kirilo i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije.

Svečanosti u valjevskom Centru za kulturu prisustvovali su i brojni sveštenoslužitelji iz valjevske i drugih Eparhija SPC i veliki broj ljudi. Pored studenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta koji su otpojali više pesama u čast Ave Justina, Neda Nikolić je odsvirala na fruli dve narodne kompozicije, a Vesna Krsmanović i Mila Paramentić su pročitale nekoliko odlomaka iz Avine knjige „Srna u izgubljenom raju“.

Svetojustinovske besede su izgovorili Mitropolit Amfilohije i Episkop Atanasije Jevtić, a voditelj večeri je bio jerej Igor Ilić. Na kraju se igrama iz Niša predstavilo KUD „Đerdan“.

Mitropolit Amfilohije je veliku pažnju posvetio aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji koja je strašna i teška, ali i dešavanjima u Siriji i Libanu gde bukti rat. „Zapanjen sam snagom Antiohijske Patrijaršije i tamošnjeg naroda. Više je ruševina tamo, no ovde, ali takve vere ni u Izrailju ne nađoh“, kaže Mitropolit koji dodaje da se Ava Justin nadahnjivao verom životvornom i verom koja snagu crpi u stradanju. „Sveti Justin je veliki ugodnik. Poznatiji je u Jeladi, nego ovde. Nikad nije bio na Svetoj Gori ali je sav njegov duh bio ispunjen Svetom Gorom“, ističe Visokopreosvećeni koji zaključuje da vreme Ave Justina tek dolazi.

Pored Mitropolita Amfilohija koji se u svojoj mladosti nadahljivao mudrošću Ave Justina, isto je činio umirovljeni Episkop Atanasije Jevtić koga je Ava zamonašio i kome je dao monaško ime. „Ava Justin je bio čovek radosti i čovek suza, jedno je u drugo pretvarao“, naglašava Episkop Atanasije koji govori i o čudima Prepodobnog Justina. „Vladika Nikolaj je povukao živu granicu srpske svetosti, Justin je to potvrdio“, kaže Episkop Atanasije koji besedu završava rečima da je Crna Gora novo Kosovo i da je mržnja pokretač sukoba. „Ali nadamo se da će proći“.

Na tonskom zapisu blagodarimo Radiju Istočnik Eparhije valjevske