Okrugli Sto U Beranama

Округли сто на тему „Црногорско-руски односи кроз вјекове“

Име: 25.07.2018 Vladika Joanikije Okrugli sto o rusko crnogorskim vezama Berane; Опис: "25.07.2018_Vladika Joanikije Okrugli sto o rusko crnogorskim vezama Berane". Тип: audio/mpeg

У оквиру манифестације „Дани руске културе“ која се одржава у Беранама, у понедјељак 23. јула 2018, у Галерји Полимског музеја, одржан је Округли сто на тему „Црногорско-руски односи кроз вјекове“.

 

У скупу су учествовали: Игор Фиљук, трећи секретар амбасаде Руске федерације у Црној Гори, који се на назначену тему осврнуо кроз дипломатске односе Русије и Црне Горе, проф. др Александар Животић, са Филозофског факултета из Београда, је говорио о “Узроцима Русофобије код Срба“, тема рада историчара Предрага Вукића била је “Руска емиграција на Цетињу између два свјетска рата“, др Милена Мартиновић, излажући на тему “Неки рукописи у збирци Александра Фјордовича Гирфердинга у Руској националној библиотеци у Санкт Петерсбургу који потичу из манастира и цркава Црне Горе“.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије је говорио о Светом Мардарију Ускоковићу, који је био руски ђак, познати проповједник у Русији као млади јеромонах, близак царском двору. Његова књига „Недокучива Русија“ обилује мноштвом података, портрета значајних личности из Русије, Петрограда, међу којима се, по Владикиним ријечима, издваја упечатљив опис руског цара Николаја и његове побожности.

„Тадашњи протосинђел Мардарије је, на један књижевни начин, насликао прву икону руског цара Мученика. Оно што је, можда најдрагоцјеније, у овој књизи јесу неки реални увиди у стање тадашњег руског друштва прве и друге деценије 20. вијека, али и дубока проникнућа у руску душу, нарочито у побожност руског народа. Кроз то осјећање он је понирао и у друго осјећање простог руског народа – свесловенско осјећање, осјећање блискости са свим Словенима и свим православним народима“.

„То осјећање блискости простог руског народа са свим Словенима је нарочито дошло до изражаја, како то описује Владика Мардарије, у вријеме Балканских ратова, у организовању материјалне и новчане помоћи српском народу који се бори за своју слободу. Говорећи о Црној Гори као српској држави и недјељивости српског народа, успијевао је да непосредно од народа скупи помоћ и пошаље за Црну Гору“, казао је, између осталог, Преосвећени Епископ Јоаникије.

Медијатор је био историчар Горан Киковић, а по завршеном округлом столу  публика је учесницима постављала питања.
Радови са овог округлог стола биће објављени у следећем броју часописа “Токови“.