Архимандрит Јован Јеленков (foto Novosti.rs)

Архимандрит Јован Јеленков- (фото novosti.rs)

Оливера Радић: “Отац Јован (Јеленков) је донио живот у ораховачку Цркву, јер људи који посију толику љубав никада не умиру“

Име: 12. 12. 2020 Olivera Radic; Опис: Отац Јован (Јеленков) је донио живот у ораховачку Цркву, јер људи који посију толику љубав никада не умиру Тип: audio/mpeg

Доласком блаженог спомена оца Јована (Јеленкова) 1992. године у манастир Светих врача Козме и Дамјана у Зочишту, почиње духовна обнова ове Светиње, каже за наш Радио Оливера Радић професор и новинар из Ораховца.

Отац Јован, који се замонашио у Зочишту гдје је касније рукоположен за јеромонаха па постављен за игумана, окупио је велики број дјеце на вјеронауци у Ораховцу и Великој Хочи. Дјеца у касније у цркву довела и своје родитеље, тако да је отац Јован донио живот у нашу Цркву“- каже Оливера.

Она се сјећа и да је први пут 1996. године могла да цјелива отворене мошти Свезих врача које је, по доласку блаженопочившег Митрополита Амфилохија у ову Светињу тог дана отворио отац Јован. То је био и њен први сусрет са Митрополитом Амфилохијем.

Говорећи о страдањима која је отац Јован преживио у Зочишту гдје је избоден ножем а касније и киднапован 1998. године од стране ОВК, Оливера се сјећа да је отац Јован кукао на сав глас за почрушеним манастиром Зочиште гдје је познавао сваку травку, сваки камен…

Обнављао је олтаре, обнављајући људске душе, отац Јован (Јеленков) је свједочио о чудима Светих врача, свједочећи живу вјеру у живога Бога. Много људи је ушло у Цркву захваљујући оцу Јовану. Говорио нам је о Богу и вјеру на прави начин, сијући сјеме истине Божије и стварајући плодну земљу у нама да можемо да га примимо“-каже Оливера Радић.

Оливера је говорила и о својим сјећањима на блаженопочившег Митрополита Афилохија кога је упознала 1996. године управо у Зочишту, сјећајући се и његовог доласка у Ораховац 1999. године када је све горело.

Дошао је да нас утјеши када је било најтеже, када нико други није долазио. Глас ваших слободних литија, које је Митрополит покренуо, даће Бог да се прошири и код нас у Метохији и да поново будемо слободни“- каже Оливера Радић.