Feb 2022 Osnovano Bratstvo Svetog Makarija U Pluzinama 3

Основано Братство православне омладине у Плужинама

Име: 07.02.2022-Otac Luka Cicmil-intervju; Опис: Предсједник Братства православне омладине Св. Макарије Соколовић - јереј Лука Цицмил Тип: audio/mpeg

У Плужинама се ових дана одржао оснивачки састанак Братства Православне омладине свети Макарије Соколовић.

За предсједника овог братства је изабран јереј Лука Цицмил, пивски парох, са којим смо разговарали о циљевима и задацима новооснованог братства.

Отац Лука је казао да ће мисија братства светог Макарија Соколовића бити усмјерена на доприносу и учешћу у животу цркве у Пиви.

 


У Плужинама, гдје се гради Саборни храм Светога Макарија Соколовића, формирано је Братство православне омладине “Свети Макарије Соколовић”, објавила је Парохија пивска, а преноси Епархија будимљанско-никшићка. 

За предсједника Братства православне омладине “Св. Макарије Соколовић” изабран је јереј Лука Цицмил, а за секретара Иван Додеровић.

Текст Парохије пивске о оснивању овог братства преносимо у цјелости: 

“У Плужинама се гради велелепан Саборни храм Светога Макарија Соколовића, а са њим се изграђује и обнавља духовност пивског племена, а нарочито омладине која је увијек дисала једним плућима са мајком Црквом. Слиједити своје пастире као што је био Свети Макарије Соколовић је духовна и морална дужност сваког Пивљанина, и његова личност је дубоко урезана у биће свакога од нас, и не само у Пиви већ и у васколиком роду Српском. Његов обновитељски дух се осјећа на овим просторима и покреће омладину која се окупља око његовог имена, да све своје таленте и вјештине усмјери у обнову оне живе Христове Цркве, Цркве изнутра.

Братство православне омладине Свети Макарије Соколовић ће имати за циљ да својим дјеловањем учествује у животу Цркве, да га обогаћује и покреће својом младалачком снагом и идејама, а стечена духовна искуства преносе на млађе генерације.

На оснивачком састанку братсва договарало се о унутрашњој организацији и бирању функције секретара. У склопу истог ће се учити црквено појање, одржавати разговори о вјери и планирати мисионарско дјеловање кроз радне активности, културно-умјетничке манифестације, све у циљу вјерске едукације друштва.

Предсједник Братства православне омладине Св. Макарије Соколовић је јереј Лука Цицмил, а секретар Иван Додеровић.”