Prizren

Oštećena crkva Uspenja Presvete Bogorodice kod Prizrena

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice iz Sredske kod Prizrena oštećena je sinoć oko 21 časova, saopštila je prizrenska parohija.

Incident registrovala i kosovska policija, prenosi portal “Kossev”.

O tome da je crkva oštećena prizrensku parohiju obavestili su parohijani koji su juče došli da očiste i pripreme crkvu za proslavljanje predstojećeg praznika. Oni su tom prilikom primetili da je mali metalni krst iznad oltarskog dela crkve okrenut naopako kao i da je oštećen jedan broj kamenih ploča kojima je crkva pokrivena.

U obližnjem zvoniku su pronađene i čaure od metaka lovačke puške i pretpostavljaju da su odatle puškom gađali crkvenu kupolu, jer su na metalu kojim je kupola obložena vidljiva mala udubljenja od sačme.

Iz prizrenske parohije navode da se u poslednje vreme često dešavaju skrnavljenja ili pljačke crkava u Sredačkoj župi i prizrenskom kraju.

Oštećenje crkve potvrđeno je i u dnevnom izveštaju Kosovske policije, te da se sumnja da su deo krova crkve gađale i oštetile nepoznate osobe, kao i da su policijske patrole stigle na mesto događaja i da je istraga u toku.

Ovo selo u kojem većinski žive Srbi je teško stradalo 1999, a prvi povratnik je došao sredinom 2002. Prema popisu iz 2011, koji su Srbi uglavnom bojkotovali, u ovom selu živi 58 Srba, mahom stariji, 9 Albanaca i dva Turčina.

Izvor: Kossev