Mitropolit Zagradje

Osveštana Crkva Svetog Jovana Krstitelja manastira Zagrađe

Ime: 29. 09. 2019 Mitropolit Osvecenje manastira-Zagradje; Opis: Osveštana Crkva Svetog Jovana Krstitelja manastira Zagrađe Tip: audio/mpeg
Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i Preosvećena gospoda Episkopi mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski Teodosije, pološko-kumanovski Joakim, bihaćko-petrovački Sergije, dioklijski Metodije i zahumsko-hercegovački Dimitrije, sa sveštenstvom služili su danas, 29. septembra, Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštali obnovljenu Crkvu Svetog Jovana Krstitelja manastira Zagrađe iz XV vijeka, na granici BiH i Crne Gore. U časnu trpezu položene su mošti Svetih Prevlačkih mučenika.

Dsc 0337U liturgijskoj besjedi vladika Amfilohije je kazao da je ovo mjesto, posvećeno najvećem rođenom od žene Svetom Jovanu Krstitelju i Preteči, bilo vjekovni duhovni i državni centar našega naroda od vremena Stefana Vukčića Kosače. Podsjetio je da se na brdu iznad manastira, zadužbine Stefana Vukčića Kosače, hercega od Svetog Save, nalaze ostaci Soko Grada, gdje je bila njegova prijestonica, a u Šćepan Polju ispod manastira Šćepanica, svetinja koja takođe očekuje obnovu i vaskrsenje.

Govoreći o obnovi manastira, koja trajala je više od dvadeset godina, Mitropolit je naglasio da je danas veliki događaj i dan i da je trud koji je uložen u obnovu ove svetinje neizmjiren.

„Posebno treba da zahvalimo našem ocu arhimandritu Lazaru, koji je ugradio ovdje svoj život i koji je decenijama, zajedno sa drugim pomoćnicima i saradnicima, obnavljao svetinju, tako da je ovaj hram zasijao izvornom i prvobitnom ljepotom.“

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije blagoslovio je oca arhimandrita Lazara i sve koji su učestvovali u obnovi, vaskrsavanju manastira Zagrađe, istakavši doprinos predsjednika i drugih u Opštini Plužine.

Dsc 0354Na kraju Svete službe Božije Preosvećeni vladika budimljansko-nikšićki g. Joanikije se zahvalio braći arhijerejima koji nose taj duh obnove, naročito Visokopreosvećnom Mitropolitu, koji je i započeo obnovu ove drevne svetinje i prvi kazao riječ istine o svetinjama na Šćepan Polju i crkvi Šćepanici.

„Evo danas na ovom velikom divnom saboru sabrali smo se i mi arhijereji i sveštenici, monasi i monahinje, i dobrotvori i priložnici, i vjerni narod da zajednički uznesemo blagodarnost Bogu i izmolimo blagodat i milost Božiju koja je sišla na ovaj sveti hram i učinila ga zaista svetim i blagoslovenim, ispunila ga Božijom svetlošću i milošću. Amin Bože neka tako bude u sve naredne vjekove“, rekao je vladika Joanikije.

Ljubavlju igumana ove svete obitelji, oca Lazara, obnovitelja ovoga Svetoga hrama, upriličen je bogat kulturno-umjetnički program i bratska trpeza ljubavi.

Foto: Jovan  D. Radović/mitropolija.com