Отац Анђелко Боричић

Отац Анђелко Боричић: Свети Сава, добри син који је себе принио на жртву за цио наш народ

Име: 24.01.2021 Otac Andjelko Boricic; Опис: Свети Сава, добри син који је себе принио на жртву за цио наш народ Тип: audio/mpeg

Данас, 24. јануара 2021. године, служена је Света литургија у Цетињском манастиру. Прије Светог причешћа, вјерном народу, а прије свега дјеци, обратио се протојереј Анђелко Боричић, парох цетињски. Говорио је о Светом оцу нашем Сави, чији је празник пред нама.

Отац Анђелко нас је подсјетио на ријечи пророка Исаије, који каже да свјетлост засија онима који су били у сјенци смрти, а које се односе на Господа нашег Исуса Христа. Он је указао да се те ријечи односе на оно што гледамо на Светој литургији, а ту Ријеч нам је проповиједао и Свети Сава први Архиепископ српски.

”Ових дана смо прославили велике празнике, прославили смо Богојављење, поздрављамо се ријечима Бог се јави, а управо је Свети Сава онај који је нама објавио Господа, он је тај који нам је указао на свјетлост о којој говори пророк Исаија”, рекао је отац Анђелко.

Он се осврнуо на то да у свакој кући, заједници, народу, постоји оно чељаде, човјек, које нас изводи на прави пут, а некада је то дијете, некад отац, некад мајка. Указао је на то да очеви често, у бризи за материјалним осигурањем и збринавањем породице, заборављају на очински позив, на овај пут који је важан за душу. ”Тако смо у Старом завјету имали Бога који је постављао правила, законе којих је народ морао слијепо да се држи, а у Новом завјету, Он шаље Сина свога јединороднога, који се јавио на Јордану, за нас умро и васкрсао, да би нам показао оно што је стварно важно”, казао је и додао да нам је тако показао шта нам је потребно да уђемо у Царство небеско.

”Исто тако је Свети Сава онај син чији се отац бринуо о овоземаљском добру свог народа, о јачању државе”, рекао је и нагласио да, као што је мало прије рекао, Стефан Немања се у тој својој бризи често није бавио оним другим, оним што је на себе преузео његов син.

”Свети Сава је онај добри син који није тражио своју половину па све проћердао, већ је онај син који је себе принио на жртву за цио наш народ”, нагласио је отац Анђелко и додао да је Свети Сава, иако и послије 800 година оспораван на овим просторима, и даље остао онај кога славимо као највећег из нашега рода.

”Нема веће славе, као што је и сам Господ рекао, него из уста одојчади и мале дјеце. Управо ова наша дјечица са вјеронауке, која су данас припремила пригодан програм у част своме највећем светитељу, она су та која свједоче да Свети Сава није узалуд био добри син и да нас није узалуд водио путем који води у живот”, рекао је отац Анђелко, поздравивши дјецу.

”Ова дјеца су оно сјеме које је Свети сава посијао прије 800 година, које до дана данашњег даје добре плодове”, нагласио је и благословио сву светосавску дјецу Цетиња и цијелог свијета, пожељевши им да се и даље уче од Светог саве како да буду добра дјеца својих родитеља, своје Цркве и свог народа, као што је био Свети Сава. ”Нека би, као што нас, своју Цркву, већ 800 година води путем који води у живот, поведе и ову дјецу путем Царства небеског, Царства Оца, Сина и Светога Духа”, закључио је молитвом отац Анђелко.

С обзиром да се налазимо у специфичној ситуацији услед пандемије, ове године неће бити велике прославе, као ни свечане светосавске академије, те су након Свете литургије, дјеца школе вјеронауке и полазници Хора ”Свети Мардарије”, извели скроман програм у славу и част своме Светитељу Сави. На послијетку, свештеници су дјеци подијелили поклоне, као и сваке године, у спомен Светом Сави, Архиепископу, просветитељу и учитељу српском.

Тијана Лекић

фото: Јован Радовић