Protosindjel Andrej Decanac

Отац Андреј Дечанац најавио “Призренску духовну летњу школу“

Име: 13. 07. 2020 Otac Andrej Decanac; Опис: "13. 07. 2020_Otac Andrej Decanac". Тип: audio/mpeg

Протосинђел Андреј Дечанац: “Док је жив Косовски завјет живјеће и српски народ“

Благословом Преосвећеног Епископа рашко-призренског и косовоско-метохијског Г. Теодосија и предавањем протосиђела Андреја Дечанаца на тему „Васпитање Косовским завјетом“ почиње трећа „Призренска духовна летња школа”, чија предавања ће, због епидемиолошке ситуације, уместо у Призрену и другим срединама, бити одржана путем интернета.

Prizenska Letnja Duhovna SkolaИдеја за Призренску љетњу школу, каже отац Андреј Дечанац за Радио ,,Светигору“, настала је прије три-четири четири године са циљем да што више младих људи из свих српских земаља дође у посјету Косову и Метохији и осјети дух Свете српске земље.

“Пројекат је постигао велики успјех од самог почетка, јер нам је циљ био да полазници душом осјете Косово и Метохију и вежу се за Косовски завјет. Тај полет смо задржали, и ове године и, због ситуације изазване корона вирусом, организовали Духовну школу преко интернета. Иако немамо никаквог искуства, све радимо волонтерски и из срца, направили смо ZOOM састанак за стотину учесника, од чега су петнаестак предавачи, док су остало студенти који су се пријавили“- каже отац Андреј.

“Сматрамо да је јако важно да млади људи долазе на Косово и Метохију које је толико битно за нашу историју и културу, тако да је одговорност сваког од нас да барем једном дође и види. Оптимиста сам што се тиче опстанка нашег народа овдје и смартам да док год је жив Косовски завјет, Лазарев завјет са Господом нашим Исусом Христом, дотле ће живјети српски народ или барем онај српски завјет који ми познајемо. Док се држимо Завјета и прихватамо га ми смо у јединству са свима Светима свих времена, нашим светим прецима који су живјели прије нас а исто тако и са нашим потомцима који ће живјети после нас, јер када смо у заједници са Господом ми превазилазимо вријеме. Припадност Косовском Завјету је ванвременска одредница која нас чини члановима заједнице свих Срба свих времена и свих Светих последично“- казао је отац Андреј.

Школа ће трајати од 13.-17. јула а намијењена је првенствено студентима основних, мастер, специјалистичких струковних, специјалистичких академских и докторских студија.

Осим предавања протосинђела Андреја Дечанаца прве вечери предавања ће одржати проф. др Милош Ковић и Срђан Ратковић-Фукс са Јерусалимског института за библијске студије говориће на тему : “Косовски завјет- историја једне идеје“.

У уторак 14. јула ће архимандрит Сава (Јањић) игуман Дечански ће говорити на тему „Свједочење Косовског завјета пред странцима и инославцима“.

У сриједу 15. јула архимандрит Иларион Драганачки ће говорити о значају Косовског завјета за лични подвиг.

У четвртак 16. јула ће мр Живојин Ракочевић ће говорити на тему „Косовски завјет и савремена српска култура“ након тога ће проф. др Мирко Стојковић говорити о Косовском завету у виртуелном свету.

У петак 17. јула ће Оливера Радић ће говорити о Косовском завету у животу Срба у Метохији данас, док ће Арно Гујон представити своје искуство са Косова и Метохије.
Предавања се могу директно пратити путем фејсбук страница: манастира Високи Дечани, Дома културе Грачаница и нашег Радија а један дио ћемо емитовати и у емисији ,,Кометска кандила“ Радија ,,Светигора суботом у 21 сат.

Осврћући се на то да је манастир Високи Дечани недавно затворен за посјете због пандемије корона вируса, отац Андреј каже да мисли да, због слабе организације здравственог система, болесних има више него што се о томе говори.

“Апелујем да се не диже непотребна паника и да се људи, уколико оболе, не прозивају као да су кужни. Са друге стране треба да будемо одговорни, колико према себи, још и више према другима, јер овај вирус напада најнемоћније. Не дај Боже да вирус нашом непажњом нападне неког ко после може имати тешке последице. У складу са тим затворили смо манастире за посјетиоце како би заштитили најприје посјетиоце па затим и братију међу којима има оних који имају и здравствених проблема“- казао је за Радио ,,Светигору“ отац Андреј Дечанац.

Слободанкак Грдинић