Otac Dalibor Milakovic

Отац Далибор Милаковић: “Господ Бог се непрестано јавља свима нама на земљи“

Име: 19. 01.2021 OTAC DALIBOR Bogojavljenje; Опис: Богојављење Подгорица Тип: audio/mpeg

Празник крштења Господа и Спаса нашег Исуса Христа-Богојављење молитвено је прослављен у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Поздрављајући окупљени вјерни народ радосним поздравом Бог се јави протојереј-ставрофор Далибор Милаковић је казао да данас славимо јављање Бога, Оца и Сина и Духа Светога овдје на земљи, јављање Свете Тројице свима нама.

Отац Далибор је, подсјећајући да се празник Богојављење некада славио заједно са празником Рођења Христовог, казао да се данас Бог други пут јавља свима нама на земљи, управо на води која је извор живота.

“Крштењем водом спирамо своје гријехе. Умирући као стари, грешни људи, рађамо се као нови људи рођени у Исусу Христу. Три пута се погружавамо у воду, умирући тако три пута за стари и рађајући се као нови живот као нови људи рођени у Исусу Христу. Света тајна крштења је установљена да би човјек одбацио греховни живот и онај првородни гријех, задобивши вјечни живот и Царство небеско Светом тајном крштења. На данашњи празник, када се Бог се јавио људима овдје на земљи, установљена је Света тајна крштења. Зато човјек, осјећајући присуство Божије на земљи, осјећа да се на овај празник небеса отварају.

Господ Бог се непрестано јавља свима нама на земљи. Његово Богојављење непрестано је овдје на земљи само је нашим људским очима битно да га схватимо и да га видимо. Ако вјерујемо у Бога и истину његову Бог ће нам се јавити на овај или онај начин. Пројавиће се тако што ће нам даровати мир међу нама и љубав Божију, даровати нам живот земаљски и небески, дарујући нам да сваког дана загрлимо брата свога и ближње своје око себе. С друге стране, ако не волимо једни друге Бог нам се неће јавити иако смо примили Свету тајну крштења“- казао је, између осталог, свештеник Далибор Милаковић у бесједи на Светој Богојављенској литургији у подгоричком Саборном храму.

Слободанка Грдинић