Mitropolitov Grob

Otac Danilo (Ljubotina): Molimo usnulog i vaznesenog Mitropolita da nam rasvijetli put

Ime: 06.11.2020 besjeda oca Danila Ljubotine; Opis: Molimo usnulog i vaznesenog Mitropolita da nam rasvijetli put Tip: audio/mpeg

Danas, 6. novembra, u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici služena je Sveta liturgija i pomen na grobu blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija.

Svetom službom Božijom načalstvovao je protojerej-stavrofor Nikola Gačević, a na grobu blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija poslije pomena vjernima se obratio arhimandrit Danilo (Ljubotina) iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Podsjetivši na Jevanđelje apostola Luka kada su žene mironosice, šesti dan od kako je Gospod Isus Hrist položen u grob i zapečaćen kamenom, došle  da Ga pomažu svetim mirom i nisu našle tijelo Hristovo već samo haljine Njegove, otac Danilo je kazao da je “nama peti dan kako je položen Mitropolit naš Amfilohije u grob i došli smo opet na njegov grob, kao što ćemo i stalno dolaziti”, a da “osjećamo da je tu samo kamen, a da je on negdje u naručju Avrama, Isaka i Jakova u zagrljaju Svete Trojice i da gleda na nas”.

“Evo već peti dan dolazimo na grob i kao da on nije ispod ovog kamena. Tako nam daje Duh Sveti saznanje da je Gospod u vječnom Carstvu Oca nebeskoga i da se brine o nama. To je naš znak, znak velikog bogougodnog čovjeka, koji je živio u teška vremena na ovoj zemlji pa se zato i molimo njemu da nas ne ostavi, jer vremena nisu laka. Vremena su za sve ljude na svijetu teška, a za ovu malu zemlju potpuno su zagonetna, i kao da nisu riješiva. Zato se molimo Mitropolitu da razriješi svaku namjeru dobro, da se pođe putem Hristovim i putem onim koji je on nama otvorio. Molimo se i tražimo od već usnulog i vaznesenog našeg Mitropolita da nam olakša sve muke i da nam rasvijetli put”, kazao je arhimandrit Danilo (Ljubotina).

Vesna Dević