Otac Rajko Djogo

Otac Darko Đogo govorio o ličnosti Mitropolita kijevskog Onufrija i Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi

Ime: 26.02.2020 Otac Darko Djogo; Opis: Otac Darko Đogo govorio o ličnosti Mitropolita kijevskog Onufrija Tip: audio/mpeg

Otac Darko: “Mitropolit Onufrije, poglavar moćne i silne, mučeničke Ukrajinske crkve je čovjek koji živi Svetom gorom i životom podvižnika”

Mnoge su paralele između aktuelne situacije u Crnoj Gori i ukrajinskog scenarija a možda je najveća ta zatrovanost šovinizmom političkog diskursa“-kaže otac Darko.

Protojerej-stavrofor dr Darko Đogo profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, koji je bio gostujući profesor na Kijevskoj Duhovnoj akademiji, neko ko je kod nas najbolje upućen u prilike vezane za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu govorio je za Radio ,,Svetigoru“ o ličnosti Njegovog blaženstva Mitropolita kijevskog i sve Ukrajine G. Onufrija, koji će na našu veliku radost, sa četvoricom svojih episkopa stići u posjetu Crnoj Gori i u subotu, 29. Februara i učestvovati u proslavi praznika Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici.

Otac Darko je govorio o utiscima koje nosi sa svojih ličnih susreta sa Mitropolitom Onufrijem, o ličnosti i djelu Blaženjejšeg Mitropolita, o djelovanju i ulozi Mitropolita Onufrija u vrijeme raskola u Ukrajini. Otac Darko podsjetio nas je i na stanje u Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, a govorio je i o ukrajinskom raskolu i sličnosti sa aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori. Otac Darko kaže da su mnoge paralele između aktuelne situacije u Crnoj Gori i ,,ukrajinskog scenarija“ a možda je najveća ta zatrovanost šovinizmom političkog diskursa“.

Mitropolit OnufijeBlaženjejši Mitropolit g. Onufrije služiće sa Njegovim visokopreosveštenstvom Arhiepiskopom cetinjskim Mitropolitom crnogorsko-primorskim g. Amfilohijem i više arhijereja Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije i Srpske pravoslavne crkve Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja, u subotu 29. februara sa početkom u 9 časova.

Nakon Svete liturgije, u 11 časova, Mitropolit Onufrije će predvoditi krsni vhod do manastira Svetog Simeona Mirotočivog na Nemanjinom gradu, mjesta rođenja rodonačelnika svetorodne loze Nemanjića gdje će biti održana i Duhovna akademija na kojoj će svetosimeonovsku besjedu oržati upravo otac Darko Đogo.

Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje

 

Povodom sedamdesetpetogodišnjice rođenja Njegovog blaženstva Mitropolita kijevskog i sve Ukrajine g. Onufrija – predstojatelja Ukrajinske pravoslavne crkve, prošle godine je snimljen dokumentarni film “Naš Blaženjejši” koji preporučujemo vašoj pažnji.