Oliver Subotić

Otac dr Oliver Subotić: „Iskušenje 5G tehnologije, digitalizacija i transhumanizam“

Ime: 21.08.2019 Iskusenja 5G tehnologije Oliver Subotic; Opis: Iskušenje 5G tehnologije, digitalizacija i transhumanizam Tip: audio/mpeg

O novim iskušenjima koja nam donosi 5G tehnologija, digitalizacija  i transhumanizam sinoć je bilo riječi na „Trgu od ćirilice“ u Herceg Novom. O ovoj aktuelnoj temi govorio sveštenik dr Oliver Subotić, upravnik Centra za proučavanje i upotrebu savremenih tehnologija SPC.

Svoje predavanje otac Oliver je počeo pojmom digitalizacije, odnosno perioda poslije Drugog svjetskog rata kada digitalne tehnologije polako počinju da se upotrebljavaju i prelaze iz vojnog sektora u komercijalni sektor – industriju gdje se usavršavaju.

On je podsjetio da mi zapravo nijesmo bili svjesni postojanja informacionih tehnologija u društvu sve do 80-ih godina kada dolazi do pojave kućnih, personalnih, računara. Te osamdesete godine su obelježile dolazak računara u naše domove, ali tada još uvijek nije bilo velikih iskušenja.

Sa prvim veliki izazovom srećemo se sredinom devedesetih godina kada internet postaje komercijalno dostupan uporedo sa komercijalnom mobilnom telefonijom. Po mišljenju oca Olivera tada internet na neki način počinje da mijenja naše okruženje.