Отац драган Станишић

Отац Драган Станишић: “Дјела апостолска, успјех апостолске проповједи”

Име: 17.12.2021-Cas vjeronauke-Otac Dragan Stanisic; Опис: Дјела апостолска, успјех апостолске проповједи Тип: audio/mpeg

У оквиру часова вјеронауке за одрасле “Добротољубље”, у Светогеоргијевском дому под Горицом синоћ,15. децембра, протојереј-ставрофор Драган Станишић је одржао предавање на тему “Дјела апостолска, успјех апостолске проповједи”.

Новозавјетни спис Дјела апостолска још се назива и Дјелима Светога Духа  јер описује заједницу Цркве непосредно послије Вазнесења Христовог и Силаска Светог Духа на апостоле. Дјела апостолска су, уствари, опис догађаја Педесетнице у животу хришћана ране Цркве. Нагласак  је на томе да су сви апостоли били истрајно и једнодушно на молитви и мољењу, са женама и са Маријом  матером Исусовом и са браћом Његовом. Поводом овога, апостол Петар  наводи старозавјетно пророштво Јоилово да ће доћи велики Дан Господњи и биће да ће се спасити сваки који призове име Господње.

Овај спис, вјерује се, написао је апостол и јеванђелист Лука прије свог Јеванђеља. У  првом дјелу описана је и истакнута  улога апостола Петра, а  у наставку се, углавном, описује пастирско дјело апостола Варнаве и Павла. У спису се помињу гоњења и страдања прве заједнице хришћана у Јерусалиму, страдање архиђакона Стефана и његово виђење Славе Божије. Описано је како Савле, првобитни гонитељ хришћана, постаје апостол Павле, који ће имати истакнуту улогу у просвећењу незнабожаца у Сирији, Македонији, Ефесу, Риму и другдје. Поводом мисије међу незнабошцима,  апостоли на Сабору у Јерусалиму доносе одлуку да угодно би Светоме Духу и њима да  се никакво бреме више не меће необрезанима, хришћанима из незнабоштва, осим онога што је неопходно, да се чувају од жртава идолских и од крви и од удављенога и од блуда, и поручују им да што неће да се чини њима не чине другима и ако се чувају од овога  добро ће чинити. На крају књиге, описује се пут апостола Павла у Рим на суђење, и завршава се обавјештењем да у Риму Павле остаде пуне двије године у свом изнајмљеном стану,  и примаше све који му долажахупроповиједајући Царство Божије и учећи о Господу Исусу Христу са сваком смјелошћу и неометано.

Одјељци из Дјела апостолских у Цркви се читају од Васкрса до Духова, на дан Светог првомученика архиђакона Стефана, а извјесни дјелови на Велики петак.

Посланице апостола Павла биће тема наредног предавања које ће се одржати у сриједу, 22. 12. 2021. године.