Отац Драган Станишић

Отац Драган Станишић: Празник Св. Григорија Богослова је радост Цркве

Празник Св. Григорија Богослова торженствено је прослављен у Цркви Светога Ђорђа под Горицом  у Подгорици. Свету литургију служили су о. Драган Станишић и о. Милета Кљајић, а за пјевницом су били о. Јован Радовић и теолог Лука Павићевић.

Поучним словом сабранима се послије читања јеванђељског зачала обратио свештенослужитељ протојереј-ставрофор Драган Станишић који је нагласио да је данашњи празник Св. Григорија Богослова радост Цркве јер нам се овим споменом славног богослова открива истина о томе колико је човјек сродан са Богом и колико је Исус Христос сродан са човјеком, са Црквом, коју је стекао крвљу Својом.

“Наша вјера учи да је човјек душа жива. Када је Бог стварао човјека, учинио је да поста душа жива. Кад некога волимо, кажемо да је он наша душа или кад угледамо безазлено невино дијете обрадујемо се  и кажемо душо мила. Св. Григорије Богослов је бранио ову истину да је човјек душа жива и да је сами Христос исто то у односу на своју Цркву”, бесједио је прота Драган.

Он је подсјетио  да је у вријеме Св. Григорија, извјесни Аполинарије учио да Бог нема сродности са човјеком  у домену  његове душе, већ да је Христос ходио земљом имајући само одушевљено људско тијело руковођено једино божанским умом. Св. Григорије је ово побијао тврдећи да је Христос усвојио цјелокупног човјека са душом, умом и тијелом.

“Сачувавши свецијело  Божанство, Логос је на себи  примио свецијело човјештво. Други долазак Христов, по Григорију, биће јављање Господа у људском, преображеном и обоженом тијелу. Обожење представља смисао и коначни циљ хришћанског живота, учи Свети Григорије Богослов.  Нека би Бог дао да се овом данашњом службом допуни изврсно исповиједање Григоријево о Светој Тројици и његовим молитвама и ми, овдје, данас сабрани, будемо његови сабесједници и ученици. Амин Боже дај”, казао је на крају литургијске бесједе о. Драган Станишић.

Д. С.