Nedelja Samarjanke u hramu pod Goricom

Nedelja Samarjanke u hramu pod Goricom

Ime: 22 05 2022-Otac Gojko Perovic-Nedelja Samarjanke i prenos mostiju svetog Nikolaja; Opis: Nedelja Samarjanke u hramu pod Goricom Tip: audio/mpeg

U nedelju Samarjanke, na praznik prenosa moštiju Svetog Oca Nikolaja, služena je Sveta Liturgija, u podgoričkom hramu Velikomučenika Đorđa – kojom je načalstvovao protojerej, Jovan Radović.

 

Visokoprečasnom proti sasluživalo je sveštenstvo ovog Svetog hrama: protojerej Mirčeta Šljivančanin starešina Crkve, protojerej-stavrofor Gojko Perović arhijerejski namesnik podgoričko-kolašinski, protojerej-stavrofor Mileta Kljajević, jerej Blažo Božović i đakon Luka Pavićević.

Pevnicu je vodila porodica Pavićević, praćena vernim narodom Božijim.

Nakon osvećenja Darova predloženja, poučnom besedom, sabranima u hramu Gospodnjem, obratio se arhijerejski namesnik podgoričko-kolašinski, o. Gojko Perović, podsjetivši prisutne na to šta je Gospod jednom rekao Apostolima.

I dok mu oni, kao iskusni ribari odgovaraju – ali Gospode, trudili smo se – nema; i to na jezeru, đe čitav život ribaju.

Gospod im govori – zahvatite dublje !

,, Na Sveto pričešće, na ovu svetinju Svete Liturgije, oko koje smo se danas sabrali – odnose se riječi koje je Gospod rekao ženi Samarjanki “ ukazao je prota, dodavši da joj je tada podvukao da ona  zahvata vodu iz bunara i to ne iz bilo kog, nego iz Jakovljevog studenca ! – što je osveštano mjesto, koje  je Sveti predak ostavio da zahvataju vodu: to je dakle,  blagosloveno mjesto.

Na to joj Gospod opet odgovara, – ma đabe piješ, ponovo ćeš ožednjeti !

,, A voda koju ću ti ja dati – od nje se ne žedni “, – mislio je Gospod na Sveto pričešće; Njega kad se pričestimo, dobijamo snagu, istinu, život koji ne prestaje.

,, Toga života koji ne prestaje, a kojega se pričešćujemo – svedoci su Sveti Vasilije Ostroški, Sveti Petar Cetinjski – čija su tijela ostala netruležna. To je sila Vaskrsenja i sila  pričešća. “ – naglasio je otac, na nedelju Samarjanke u podgoričkom hramu.

Podsjetivši se jednog događaja u Cetinjskom manastiru, kada je Mitropolit Amfilohije iznio Pričešće, a jedan stari, namjesto da ide da se pričesti – odlazi prvo da cjeliva mošti…

,,I kaže mu Mitropolit, priđi čovječe, Pričešće !

Sad ću Vladiko, samo da cjelivam Sveca !

A Mitropolit držeći Putir, kaže: ,, Starija je ova Svetinja, koju držim u rukama od te koju cjelivaš !“

Ova slika, podvukao je o. Gojko, uče mene i vas – što je od čega nastalo.

,, Svetac Božiji, nastao je od Svete Tajne pričešća, od nebeskoga života, Hristovoga Vaskrsenja – odakle sve počinje; od Tajne večere, jer je ona sama po sebi izobraženje Hristovoga Stradanja, Smrti, Groba i Vaskrsenja “, naglasio je prota u svome obraćanju, dodavši da odatle potiču svete ikone, mošti, naša vjera, hrabrost, sreća – i da sve izlazi sa ove trpeze, na kojoj se savršava Sveta Liturgija.

Potom su svi oni koji su se pripremili, pristupili Svetoj tajni pričešća.

Zajedničarenje je nastavljeno u Svetogeorgijevskom Domu, gde je sveštenstvo sa vernim narodom ugostilo članove guslarskog društva ,,Banović Strahinja“, iz Kosovske Mitrovice, koji su iz svog repertoara, prigodnim zdravicama, i uz zvuke gusala – pozdravili sveštenstvo i vjerni narod Crkve Sv. Đorđa.

Čas veronauke, kod protinice Nadice Radović, u Školi veronauke Sveti Đorđe – održan je u crkvenoj porti.

Elza Bibić

Foto/Video: Darko Radunović