Otac Igor Balaban

Отац Игор Балабан: Темељни уговор доноси огромно олакшање грађанима

Координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске протојереј Игор Балабан изјавио је да Темељни уговор између Српске Православне Цркве и Црне Горе доноси огромно олакшање грађанима.

 

“Уговор мање-више садржи све оно што су садржали уговори који су потписани прије већ десет година са Римокатоличком Црквом, са Исламском заједницом и са Јеврејском заједницом. Он, дакле, само мало поближе дефинише и прецизира неке односе између вјерске заједнице и државе који су већ дефинисани у Закону о слободи вјероисповијести који је изгласан још прије двије године”., рекао је он гостујући у јутарњем програму Телевизије Нова С.

Објаснио је да Темељни уговор ни на који начин не излази из оквира закона и Устава Црне Горе.

“Не доноси, дакле, никаква нова права, иако је једна од главних замјерки да њиме Српска Православна Црква постаје привилегована у односу на друге. Не доноси, то није истина, не доноси ништа ново у правни систем Црне Горе. Оно што доноси Темељни уговор је олакшање огромној већини грађана ове земље и један субјективни, можда психолошки осјећај да ће се престати са, како је то у једном тренутку рекао премијер на јучерашњој сједници Владе са својеврсном сегрегацијом”, казао је о. Игор.

Подсјетио је да се у току те сједнице чула и ријеч противника потписивања Темељног уговора да СПЦ није иста вјерска организација као остале и да не смије да има иста права.

“Да не смије да буде исти уговор са њом као са другима. То су застрашујуће изјаве од некога ко има амбицију да руководи земљом”, рекао је он и додао да су разлози таквог става идеолошке природе,

Отац Игор је истакао да су се такви ставови могли чути не само протеклих мјесеци него и годинама уназад од стране оних политичких снага које имају примједбе на дјеловање и само постојање СПЦ у Црној Гори.

“Морамо бити опрезни. Не знамо шта ће се догодити. Неко ко би хтио да буде злонамјеран према Цркви свакако би имао начине да опет угрози Цркву, али оно што је важно и што смо ми једино и тражили и што је овим уговором остварено јесте да нам држава јемчи да ће се са имовином СПЦ, односно њених епархија у Црној Гори, да ће се својинско-правни односи по питању те имовине решавати у складу са правним поретком и законодавством Црне Горе. Да се, дакле, неће измишљати, као што се покушало то урадити оним законом о слободи вјероисповијести, својеврсни лекс специјалис за имовину вјерске заједнице”, казао је он и подсјетио да је тим рјешењем било предвиђено да вјерска заједница буде та која ће доказивати да је нешто њена имовина и да је то касније избачено из текста тога закона измјенама и допунама усвојеним 2021. године.

Коментаришући јучерашњу најаву Демократске патрије социјалиста да ће нека нова влада суспендовати Темељни уговор са СПЦ, рекао је да из те партије нису објаснили на који начин ће се то десити.

“Није довољно јасно, како се то може извести. Ово је двострани уговор. Како се нешто једнострано може раскинути није довољно јасно. Постоје механизми да се утврђује ништавност, евентуално, поједних одредби. Али то се ради пред редовним судовима. Постоје ванредни правни љекови све до Врховнога суда, постоји послије уставна жалба пред Уставним судом… То су дуге процедуре, што се каже не липши магарче до зелене траве, поступци који трају годинама и годинама. Да ли ће се неко усудити, послије свега што смо видјели, послије јано изражене воље грађана да се на један здрави начин уреде односи државе Црне Горе и СПЦ, да опет крене са неком дискриминацијом и отвореном сегрегацијом СПЦ и њених вјерника . не знам. Искрено се надам да неће”, поручио је отац Игор Балабан.

Гостовање оца Игора Балабана у јутарњем програму ТВ Нова С:

Радосав Рајо Војиновић