Отац Јован Радић

Отац Јован Радић: ,,Угледајмо се и ми на љубав и жртву Светог Архиђакона Стефана”

Име: 12. 01. o. Jovan Radic Orahovac na Svetog Stefana; Опис: Угледајмо се и ми на љубав и жртву Светог Архиђакона Стефана Тип: audio/mpeg

Празник Светог првомученика и Архиђакона Стефана, у суботу 9 јануара, молитвено је прослављен у Ораховцу. Свету литургију у цркви Успенија пресвете Богородице служио је парох призренски отац Јован Радић уз саслужење ораховачког пароха протојереја Веље Стојковића и молитвено учешће сабраног вјерног народа, јавља сестра Оливера Радић професор и новинар из овог метохијског града. Након читања зачала из Светог Јеванђеља сабране вјернике је, ријечима литургијске бесједе, поучио отац Јован Радић.

,,Ево радосног дана Христовог рођења а такође и првог мученичког страдања за ту Љубав, Љубав која је дошла да спасе читав свијет и читаву васељену, све људе од Адама па до нас данас”- казао је отац Јован. Он је нагласио да управо данас, када смо суочени са болешћу и смрћу наших ближњих, треба да се сјетимо да је Господ управо због тога дошао у овај свијет, да побиједи смрт и свима нама дарује живот вјечни. Отац Јован је подсјетио да је Свети Архиђакон Стефан такву љубав посвједочио ријечима ,,Господе не упиши им гријех овај”, и позвао све да се угледамо на љубав Светог Стефана.

Свети Архиђакон Стефан слава је многих породица у Ораховцу, па је овим поводом принијето четрнаест славских колача. Светог  Архиђакона славе Баљошевићи, Радићи, Кујунџићи и Матићи. Раније је број колачара био већи али се од прошле године смањио за пет домаћинстава, из разлога што су се неке породице одселиле, а неки старији су отишли у централну Србију да славу прославе са својом дјецом.