Otac Makarije

Otac Makarije Savinski: “Kroz stranstvovanje u ovom svijetu i blagoslovenu nemoć stiče se istinska radost Vaskrsenja“

Ime: 12. 07.2020 Otac Makarije Savinski; Opis: Kroz stranstvovanje u ovom svijetu i blagoslovenu nemoć stiče se istinska radost Vaskrsenja Tip: audio/mpeg

Savinska Sveta obitelj liturgijski i molitveno proslavila je u nedjelju 12. jula Svete prvovrhovne apostole Petra i Pavla. Petrovdansku Svetu službu Božiju u crkvi manastira Savina služio je iguman ove Svetinje jeromonah Makarije.

U toku Svetog bogosluženja Savinski iguman je okupljene vjernike poučio riječima liturgijske propovijedi u kojoj je, govoreći o Svetom apostolu Pavlu, kazao da je on postao apostol, postavši najprije stranac u ovome svijetu.

“Onaj ko prepozna Hrista i krene za Njim, biva neminovno gonjen u ovome svijetu. Pravi Hrišćani su ovdje stranci, stranstvujući ovim svijetom, oni nemaju utočišta ni u porodici ni u naciji“- kazao je otac Makarije dodajući da je istinski Hrišćanin čovjek koji nema uporišta u ovome svijetu, već je njegovo jedino utočište u Bogu.

Otac Makarije dodaje da dok god se grčevito drži za zemaljasko, čovjek ne može da primi silu blagodati Duha Svetoga jer se, budući vezan za ovaj svijet, ne može predati Bogu dovoljno.

,,Zato apostol Pavle i kaže: Hvaliću se svojim nemoćima, jer on sva stradnja, gonjenja i brodolome koji mu se dešavaju pretvara u pozitivan odnos sa Bogom kako bi, stekavši nemoć i osjetivši se potpunim strancem, dao cijelo svoje srce Bogu, što ga je uzdiglo na visinu apostolstva. Sveti apostol Pavle je stranstvovao ovim svijetom, nemajući uporišta, niti vjere ni u koga ovdje pa čak ni u samoga sebe, dok mu i tijelu biva dat žalac, kroz koji stiče nemoć, odnosno istinski hrišćanski duh“- besjedio je otac Makarije Savinski.
Savinski iguman podsjeća da se i svima od nas dešava ovo kroz šta je prolazio Sveti apostol Pavle.

“Ako naučimo da prihvatamo životne nedaće, očekujući pomoć jedino od Boga i samo se Njemu obraćajući, mi stičemo blagoslovenu nemoć vezujući svoja srca jedino za Boga. Po promislu Božijem svakom čovjeku se daje da strada po moćima koje mu je Bog dao da ta stradanja nosi. Bog je Svetom apostolu Pavlu dao veću silu da podnosi stradanja koja su ga snalazila, dok je nama dovoljno da stradamo u svojoj porodici, naciji, održavajući svoje spasenje u onom malom krugu u kome se nalazimo. Predajući svoje srce Gospodu i koristeći na pravi način događaje koje Bog dopušta da nam se dogode, steći ćemo blagoslovenu nemoć i stranstvovanje a kroz njega istinsku radost Božiju, radost Vaskrsenja, radost života u Hristu još ovdje na zemlji. Iako će to za svijet izgledati kao nemoć, iz nje će se projavljivati sila Duha Svetoga i vječno Carstvo Oca, Sina i Svetoga Duha“- poučio je vjerni narod sabran na liturgijskoj proslavi Petrovdana u manastiru Savina iguman ove Svete obitelji Makarije.