Косметска кандила

Косметска кандила CXX

Име: 25. 03. 2023-KOSMETSKA KANDILA-Otac Milutin Timotijevic; Опис: Протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић Тип: audio/mpeg

Отац Милутин Тимотијевић: “Ви у Црној Гори сте примјер за углед како се чувају Светиње“

 

Отац Милутин ТимотијевићПротојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, који је шездесет година провео у Призренској Богословији, дошао је на Косово давне 1949. године. Са благословом своје мајке, која је била члан Богомољачког покрета Владике Николаја (Велимировића), млади богословац Милутин уписао је Призренску Богословију, као трећа генегација ове црквено-просветне установе коју завршава 1953. године након чега уписује Богословски факултет у Београду.

Фебруара 1962. године отац Милутин је постављен за наставника Богословије у Призрену гдје остаје до јуна 1999. године када је ова црквено-просветна установа, у јеку ратних страдања, пресељена у Ниш. Од 1984. године био је ректор Богословије све до 2021. године.

Отац Милутин свједочи да је свако вријеме на Косову било тешко, па и те шездесете године када се враћа у Призрен као наставник Богословије, јер су, с једне стране, Албанци тежили вееликоалбанској политици док су Срби, тадашњи комунисти, из идеолошких разлога имали отопр према Цркви.

Отац Милутин је много времена провео уз Владику Рашко-призренског, потоњег Патријарха Српског блаженог спомена Г. Павла, који се и исповиједао код њега.

,,Божији човјек, какав је био Патријарх Павле, унио је нови живот у Призренску Богословију. Ноћи су му пролазиле у метанијама а дани у бризи са свој народ на Косову и Метохији“-казао је овај свједок времена и памћења.

Отац Милутин се сјетио и ратних страдања Призренске Богословије 1999. године, када су професори и ђаци евакуисани у Ниш. Тада су у њене просторије ушли призренски Срби, протјерани из својих домова.

У мартовском погрому 2004. комлекс зграда је запаљен и уништен, да би обновљена 2011, примила прве ђаке након рата.

Коментаришући актуелна дешавања везана за јужну српску Покрајину Косово и Метохију отац Милутин каже да није политичар да би могао о томе да говори.

“Све што, као свештеник, могу да учиним јесте да се молим Богу и да слушам ријечи нашег Патријарха, који нас је све позвао да појачамо своје молитве за вријеме Великог поста за наше Светиње и наш народ на Косову и Метохији. Сматрам да, као добар син своје Свете Цркве, ја то и чиним. Мислим да је све ово што се ради и тражи од нас неправедно. Треба да будемо јединствени, да се боримо, да подржимо јединство нашег народа и да, на тај начин, сачувамо оно што се може сачувати“- каже отац Милутин.

Отац Милутин је благословио православни вјерни народ у Црној Гори.

“Са вама и јесте Божији благослов. Ви сте слободна земља, немате притиске какве имамо ми у Србији и можете слободно да се развијате. Дај Боже да вам буде све добро и благословено. Видим да бирате предсједника и нову власт. Дај Боже да све оно што је Митрополит покренуо на оним величанственим литијама, протекне како ваља. Због тих изузетних и величанствених литија нашем народу у Црној Гори припада велика част и радост јер сте покренули нешто што ће да промијени много штошта, не само у животу народа у Црној Гори, него и свих нас и цијелог свијета јер сте ви примјер за углед како се чувају Светиње“-казао је отац Милутин Тимотијевић за емисију “Косметска кандила“ Радија “Светигора“.

Слободанка Грдинић