Zabljak 12

Otac Mirčeta Šljivačanin: Ugrađujući se u Crkvu Božju, izgrađujemo sebe i svoje porodice i temeljimo ih na najvažnijem, najsigurnijem temelju – na Bogu živome

Ime: 15.08.2020 Otac Mirceta besjeda; Opis: Ugrađujući se u Crkvu Božju, izgrađujemo sebe i svoje porodice i temeljimo ih na najvažnijem, najsigurnijem temelju – na Bogu živome Tip: audio/mpeg

Na praznik Iznošenja Časnog i Životvornog Krsta i Sveštenomučenika Makaveja, u petak, 14. avgusta 2020. kod crkve Preobraženja Gospodnjeg, na Žabljaku obavljeno je osvećenje novog zvona i krsta za obnovljeni zvonik.

Čin osvećenja, uz molitveno prisustvo vjernog naroda, obavili su: protojerej Mirčeta Šljivačanin, sveštenoslužitelj pri Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, i protojerej Milivoje Jovović, paroh žabljački.

Zabljak 10Nakon osveštanja, sabranima se pastirskom besjedom obratio sveštenik Mirčeta Šljivančanin, koji je kazao da je Časni Krst simvol svete vjere, Krst je sila i snaga pravoslavnih hrišćana zato što je na njemu, kako je istakao, Gospod prinio žrtvu za život svijeta.

„Postavljanje ovog krsta na obnovljeni zvonik predstavlja upravo našu ljubav prema Bogu i prema ljudima. To Crkva svjedoči i propovjeda, to mi pravoslavni hrišćani živimo. A ovo zvono koje ćemo, takođe, podići na zvonik je glas koji poziva ljude da tako žive, dakle, zvono poziva ljude da žive hrišćanskim životom, da se sjećaju toga što je Gospod uradio, te ljubavi prema Bogu, ljubavi prema čovjeku“, rekao je otac Mirčeta.

Zablagodario je svima koji su doprinjeli da se obnovi zvonik, s blagoslovom Preosvećenog vladike Joanikija, a trudom i molitvom nadležnog paroha o. Milivoja i svih čestitih i plemenitih ljudi, Žabljačana, Durmitoraca, koji su uložili trud i žrtvu da se podigne ovaj zvonik, da se zvono i Časni krst pribave.

„Svako ko je doprinio da se ovo učini, a što god da se u Crkvi dobro učini, sebi dobro čini. Čineći svojoj Crkvi dobro, činimo sebi dobro. Ugrađujući se u Crkvu Božju, izgrađujemo sebe, izgrađujemo svoje porodice i temeljimo ih na najvažnijem, najsigurnijem temelju – na Bogu živome, na vjeri u Boga, na onome što je sigurno, istinito, pravo i pravedno“, poručio je protojerej Mirčeta Šljivančanin.